Τι αίσθηση προκαλεί το mRNA εμβόλιο για την COVID-19: Εθελοντής περιγράφει τις παρενέργειες

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Καθώς όλος ο κόσμος περιμένει την έγκριση των εμβολίων για τη νόσο COVID-19 (σ.σ. η Μ. Βρετανία ενέκρινε ήδη εκείνο της Pfizer), πολλοί αναρωτιούνται πώς θα αισθανθούν όταν έρθει η στιγμή που θα το κάνουν.

Θα είναι το εμβόλιο για την COVID-19 σαν το εμβόλιο της γρίπης; Θα πονέσει περισσότερο στο σημείο που θα το κάνω; Τι γίνεται με τις παρενέργειες; Αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές απορίες του κοινού για τα mRNA εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

COVID-19: Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα εμβόλια mRNA είναι ότι δίνουν στο σώμα μας “οδηγίες”, με την μορφή του messenger RNA (mRNA), για την παραγωγή ενός μικρού κομματιού του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) και συγκεκριμένα της προεξέχουσας πρωτεΐνης του (αυτή που μοιάζει με ακίδα στην επιφάνεια του ιού). Όταν το σώμα μας λάβει αυτές τις οδηγίες, αρχίζει να παράγει την εν λόγω πρωτεΐνη. Αυτή με την σειρά της ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει την πρωτεϊνική ακίδα ως “ξένο σώμα” και παράγει αντισώματα εναντίον της. Όταν λοιπόν μολυνθούμε με τον πραγματικό ιό, το σώμα μας είναι ήδη έτοιμο να τον καταπολεμήσει.

Αυτά τα mRNA εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις με διαφορά μερικών εβδομάδων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κυμαίνονται περίπου στο 95% αποτελεσματικότητας.

Αλλά επειδή η mRNA τεχνολογία είναι τόσο καινούργια για ένα εμβόλιο, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα και κάποιες ανησυχίες στο κοινό. Ένας εθελοντής συμμετέχων για το εμβόλιο της Moderna μίλησε στον δρ. Sanjay Gupta, επικεφαλή επιστημονικό συνεργάτη του CNN, για την εμπειρία του κάνοντας το εμβόλιο.

COVID-19: Εθελοντής περιγράφει πώς ένιωσε από το mRNA εμβόλιο της Moderna

Ο Yasir Batalvi, ένας 24χρονος απόφοιτος κολεγίου από την Βοστώνη, δήλωσε ότι αρχικά υπέγραψε για να συμμετάσχει στην δοκιμή, επειδή ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει εμπράκτως στο να βρεθεί λύση για την πανδημία COVID-19.

«Ένιωσα τόσο αβοήθητος. Θέλω να πω, αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει πραγματικά τη ζωή όλων. Και δεν είναι μόνο ζωές, ξέρετε, είναι τα προς το ζην. Και έτσι εγγράφηκα επειδή ήθελα να κάνω ό,τι μπορούσα. Και δεν πίστευα ότι επρόκειτο απαραίτητα να με δεχτούν. Αλλά έλαβα μια κλήση, τελικά, τον Σεπτέμβριο. Και μετά στα μέσα Οκτωβρίου, εγγράφηκα επισήμως για τη δοκιμή του εμβολίου. Νομίζω ότι επειδή ο κορονοϊός ήταν τόσο σημαντική διαταραχή στη ζωή μας, αποφάσισα ότι ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω. Το ένιωσα σαν καθήκον μου ως πολίτης. Επειδή πιστεύω ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι πραγματικά ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να λήξει η πανδημία που βιώνουμε”.

Πώς ένιωσε λοιπόν όταν έκανε το mRNA εμβόλιο;

«Η ένεση είναι, στην αρχή, σαν ένα εμβόλιο γρίπης. Γίνεται στο πλάι του χεριού σας. Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, η δυσκαμψία έγινε λίγο χειρότερη. Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αισθάνεσαι σαν να μην μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου πολύ πιο πάνω από τον ώμο σου. Αλλά οι παρενέργειες είναι αρκετά εντοπισμένες στο σημείο της ένεσης. Θέλω να πω, είναι ακριβώς στον μυ στο χέρι σας. Και αυτό είναι όλο. Δεν επηρεάζει πραγματικά τίποτα άλλο και αισθάνεστε καλά».

Αυτό ήταν μετά την πρώτη δόση. Αλλά η δεύτερη δόση ήταν διαφορετική:

“Είχα πραγματικά αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Μόλις πήρα τη δεύτερη δόση, ήμουν εντάξει όσο ήμουν στο νοσοκομείο. Αλλά εκείνο το βράδυ ήταν πιο δύσκολο. Εννοώ, ανέπτυξα πυρετό χαμηλού βαθμού, κόπωση και ρίγη. Ο 24χρονος είπε ότι ήταν έτσι για εκείνη την ημέρα και το βράδυ, αλλά ένιωθε καλά και έτοιμος να φύγει το επόμενο πρωί.

Είπε ότι κάλεσε τους γιατρούς της μελέτης να τους ενημερώσει για τα συμπτώματά του. Δεν ανησύχησαν και του είπαν ότι ούτε εκείνος χρειάζεται να ανησυχεί, καθώς όλα ήταν προβλεπόμενα.

Το να αισθάνεσαι λίγο άρρωστος δεν σημαίνει ότι κόλλησες την COVID-19 από το εμβόλιο. Οι ειδικοί λένε ότι αυτού του είδους οι παρενέργειες δείχνουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και δεν είναι λόγος να αποτρέψει κανέναν να εμβολιαστεί ή να αναβάλλει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο επικεφαλής ειδικός των λοιμωδών νόσων στοις ΗΠΑ, δρ. Anthony Fauci, δήλωσε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook Mark Zuckerberg τη Δευτέρα:

«Αυτό που σας λέει το σώμα με αυτή την αντίδραση είναι ότι ανταποκρίνεται καλά στην ένεση. Όταν κάνετε μια ένεση του εμβολίου, προκαλείτε μια αντίδραση. Μερικοί μπορεί να μην αισθανθούν τίποτα. Άλλοι αισθάνονται λίγο πόνο στο χέρι. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν πόνο στο χέρι και κάπως λίγο σαν να έχουν κρυάδες, σχεδόν σαν να έχουν κάτι που μοιάζει με γρίπη, ενώ η μειοψηφία θα αναπτύξει και πυρετό. Σχεδόν όλα αυτά εξαφανίζονται εντός 24 ή το πολύ, 48 ωρών”.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «περίπου το 10% έως 15% των ατόμων θα εμφανίσουν αρκετά εμφανείς παρενέργειες. Οι περισσότεροι θα έχουν πολύ λιγότερο εμφανείς παρενέργειες”.

Οι παρενέργειες όπως αυτές που βίωσε ο Batalvi δεν πρέπει να συγχέονται με θέματα ασφάλειας του εμβολίου. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής εμβολίων που ζητά έγκριση από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να παρουσιάσει επιστημονικά δεδομένα ασφαλείας αξίας δύο μηνών μετά τη δεύτερη δόση, γιατί τότε συνέβησαν τα πιο σοβαρά ζητήματα ασφάλειας σε προηγούμενες δοκιμές. Ως προς αυτό, μέχρι στιγμής όλα δείχνουν καλά, τόσο για το εμβόλιο της Moderna, όσο και για εκείνο της Pfizer. Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα εμφανιστούν σοβαρά συμβάντα ασφαλείας τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αν και γνωρίζουμε ότι το προβλέψιμο 90-95% των ανεπιθύμητων παρενεργειών που συνέβησαν εντός δύο μηνών μετά την ανοσοποίηση είναι πραγματικά καλές για τα δύο εμβόλια των Moderna και Pfizer, δεν έχουμε την εμπειρία για ένα ή δύο χρόνια στο μέλλον, και μαθαίνουμε καθώς θα προχωρούμε«, είπε ο Slaoui.

Ο Batalvi δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν έλαβε το ενεργό εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο. Αλλά με βάση την εμπειρία του, είπε ότι μπορεί να μαντέψει.

«Ξέρετε ότι είναι μια ‘τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή’ μελέτη. Επομένως, ούτε εγώ ούτε οι γιατροί της μελέτης, ούτε η ίδια η Moderna δεν γνωρίζουν αν έχω κάνει το κανονικό εμβόλιο, ή όχι. Αλλά είμαι σίγουρος με βάση τις παρενέργειες που είχα, ότι έκανα το κανονικό εμβόλιο», είπε.

Πηγή: https://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Να γιατί δεν είναι αλάνθαστο το μοριακό τεστ

Πόλεμος με την έγκριση του εμβολίου: Βιάστηκε η Βρετανία ή αργεί η Ευρώπη; Τι λέει ο Μόσιαλος