Χοληστερόλη: Τι ρόλο παίζει την κρίσιμη ώρα ενός εμφράγματος, ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χοληστερόλη
Μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε 240 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χοληστερόλη ενός ατόμου, όταν βρίσκεται σε κρυσταλλική κατάσταση, κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα για τον ρόλο που παίζει η χοληστερόλη σε μια καρδιακή προσβολή δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Cardiology.

Ο George Abela, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καρδιολόγος στο MSU (Michigan State University), ανέλυσε το υλικό που σχηματίζει εμπόδια στην ροή του αίματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και διαπίστωσε ότι το 89% από αυτούς είχαν υπερβολική ποσότητα αυτών των κρυσταλλωμένων δομών, που αναφέρονται ως κρύσταλλοι χοληστερόλης.

Αυτοί οι κρύσταλλοι απελευθερώνονται από την πλάκα που μπορεί να δημιουργηθεί στην καρδιά και συχνά αποτελείται από λίπος, ασβέστιο και άλλες ουσίες. Όταν αυτό το υλικό σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου μέσα στις αρτηρίες, το φαινόμενο είναι γνωστό ως αθηροσκλήρωση.

«Σε προηγούμενες μελέτες, δείξαμε ότι όταν η χοληστερόλη αλλάζει δομή από υγρή σε μια στερεή ή κρυσταλλική κατάσταση, επεκτείνεται σε όγκο όπως ο πάγος και το νερό. Αυτή η επέκταση στο εσωτερικό του τοιχώματος της αρτηρίας μπορεί να το κάνει να σπάσει και να εμποδίσει τη ροή του αίματος προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Abela.

Μετά την εισαγωγή των συμμετεχόντων στην έρευνα (ασθενών με καρδιακή προσβολή) στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ο Abela και η ομάδα του αναρρόφησαν αυτή την πλάκα. Ήταν σε θέση να δουν ότι είχαν σχηματιστεί μεγάλοι κρύσταλλοι από χοληστερόλη και ήταν ικανοί να σπάσουν την πλάκα και τα τοιχώματα των αρτηριών και στη συνέχεια να απελευθερωθούν στην καρδιά. Αυτό προκάλεσε ζημιά παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος και προκάλεσε το έμφραγμα στους ασθενείς.

«Τώρα γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι κρύσταλλοι αυτοί συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο ίδιος.

Αυτή η τελευταία έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ο Abela ανακάλυψε σε προηγούμενη μελέτη, δηλαδή ότι οι κρύσταλλοι χοληστερόλης ενεργοποιούν την παραγωγή μορίων φλεγμονής, γνωστή ως ιντερλευκίνη-1 βήτα, που επιδεινώνουν, ή φλεγμαίνουν τις στεφανιαίες αρτηρίες.

«Τώρα που έχουμε δείξει το πόσο πολύ οι κρύσταλλοι χοληστερόλης ερεθίζουν και εμποδίζουν τις αρτηρίες, οι θεραπείες που διαλύουν αυτούς τους κρυστάλλους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της καρδιακής βλάβης», πρόσθεσε.

Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων στατίνης (συχνά χρησιμοποιούμενα για την μείωση της χοληστερόλης του ατόμου), ασπιρίνη και διαλύτες, όπως το αλκοόλ, που μπορεί να εγχυθεί ενδοφλέβια σε χαμηλές δόσεις κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Η χρήση αυτών των επιλογών θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών και να σώσουν περισσότερες ζωές.

«Το να σώσουμε τον καρδιακό μυ είναι η πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας μιας καρδιακής προσβολής (…) Εάν είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους ασθενείς καλύτερα, πιο στοχευμένες θεραπείες, τότε αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ‘ανοίξουμε’ και να ‘ηρεμήσουμε’ την προβληματική αρτηρία και άρα να προστατεύσουμε τον καρδιακό μυ από τραυματισμό», δήλωσε ο Abela.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο απλός έλεγχος της χοληστερόλης ενός ατόμου, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων στατίνης ανάλογα με τις ανάγκες, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η δημιουργία αυτών των κρυστάλλων χοληστερόλης.

https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοληστερίνη: Οι 9 κανόνες για να αυξήσετε την καλή (HDL) χοληστερόλη

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Εγκεφαλικό: Προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα – Πώς μπορείτε να το προλάβετε