«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή προσβολή
Μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι μια καρδιακή προσβολή που έχει λίγα, αν όχι καθόλου, συμπτώματα. Είναι μάλιστα πιθανό να μην είχατε ποτέ στο παρελθόν κανένα σύμπτωμα που να σας “προειδοποιήσει” ότι έχετε πρόβλημα με την καρδιά, όπως ο πόνος στο στήθος ή η δύσπνοια.

Μερικοί άνθρωποι θυμούνται αργότερα ότι την σιωπηλή καρδιακή προσβολή που υπέστησαν την είχαν παρερμηνεύσει ως δυσπεψία, ναυτία, πόνο στους μυς ή μια βαριά γρίπη.

Οι παράγοντες κινδύνου για το «σιωπηλό» έμφραγμα είναι οι ίδιοι όπως εκείνοι για ένα κανονικό/τυπικό έμφραγμα με τα γνωστά συμπτώματα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

– Κάπνισμα

– Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου

– Ηλικία

– Υψηλή χοληστερόλη

– Υψηλή πίεση του αίματος

– Διαβήτης

– Έλλειψη άσκησης

– Υπερβολικό βάρος

Το «σιωπηλό» έμφραγμα σάς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να υποστείτε μια “κανονική” καρδιακή προσβολή, η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Κάθε είδος καρδιακής προσβολής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε εάν είχατε ποτέ «σιωπηλό» έμφραγμα είναι να κάνετε τακτικά απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα ή άλλες. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να αποκαλύψουν τις αλλαγές που σηματοδοτούν ότι έχετε πάθει μία καρδιακή προσβολή, έστω και αν τα συμπτώματά της ήταν ανεπαίσθητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμφραγμα – πρόληψη: Τι ισχύει με την αυθεντική Μεσογειακή διατροφή

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε σε κάθε σημείο του σώματος πριν σας συμβεί!

Στις γυναίκες η καρδιακή προσβολή είναι εντελώς διαφορετική – Τι ισχύει

Καρδιακή νόσος: 6 «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ