Αράχνες: ένα φυσικό οπλοστάσιο κατά ασθενειών που σκοτώνουν τον άνθρωπο

  • Iatropedia
Το δηλητήριο της αράχνης περιέχει εκατοντάδες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει διάφορες θανατηφόρες ασθένειες, αλλά και να δημιουργήσει φυσικό εντομοκτόνο κατά πολλών εντόμων. Περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη πρωτεϊνών, χρησιμοποιεί η αράχνη για την παραγωγή του δηλητηρίου της που στέλνει τα έντομα στον άλλο κόσμο, αλλά και του ισχυρού ιστού της.

Επιστήμονες από το τμήμα Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Queensland, ανακάλυψαν έκπληκτοι μια ολόκληρη «βιομηχανική μονάδα» παραγωγής χημικών ουσιών που αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να απαλλαγούν από μια σειρά εντόμων, που ευθύνονται για την καταστροφή πολλών καλλιεργειών. Να λειτουργήσουν δηλαδή σαν ένα εντομοκτόνο που δεν θα έχει καμία επίπτωση στη φύση. Ειδικά μια πρωτεΐνη που παράγουν οι δηλητηριώδεις αράχνες τις Αυστραλίας, είναι τόσο αποτελεσματική σαν φυσικό εντομοκτόνο, που δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Ήδη οι επιστήμονες έκαναν τις πρώτες δοκιμές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, μπορεί να εξολοθρεύσει με άνεση εκατομμύρια κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό της μαλάριας (ελονοσίας), ο οποίος κάθε χρόνο, στα τροπικά κλίματα, σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Glenn King, τόνισε: “το πιο αποτελεσματικό και θανατηφόρο εντομοκτόνο, βρίσκεται στα πιο πρωτόγονα ήδη αραχνών οι οποίες και αποτελειώνουν τα θύματά τους πηδώντας πάνω τους και μπλέκοντας τα στον ιστό της, ο οποίος είναι και αυτός ποτισμένος με δηλητήριο.”

Αν τελικά οι επιστήμονες καταφέρουν να κατασκευάσουν εντομοκτόνα με βάση τις δηλητηριώδεις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν οι αράχνες, αυτό σημαίνει ότι πολλές καλλιέργειες θα απαλλαγούν από τα χημικά εντομοκτόνα που κατασκευάζουν οι άνθρωποι και έχουν παρενέργειες, λόγω του ότι περιέχουν τοξικές ουσίες. Σημαίνει επίσης ότι θα καταπολεμηθούν και πολλές θανατηφόρες για τον άνθρωπο ασθένειες που μεταφέρονται από διάφορα έντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την μαλάρια (ελονοσία) στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι ανοίγει δρόμους στην ιατρική

είναι πραγματικότητα: ανθρώπινο δέρμα που δεν το διαπερνούν οι σφαίρες

βιονικό αυτί θα ακούει τους ήχους που κάνουν οι ιοί και τα μικρόβια