Από τι πέθανε η Τατιάνα Πάτιτζ: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
του μαστού
Σε ηλικία μόλις 56 ετών έφυγε από τη ζωή η Τατιάνα Πάτιτζ (Tatjana Patitz), ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μοντέλα της δεκαετίας του 90, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο του μαστού, όπως δήλωσε στο People η ατζέντης της Corinne Nicolas.

«Περιττό να πω, πόσο συντετριμμένοι είμαστε όλοι από τον θάνατό της. Συμπονετική ψυχή, ευγενική, γενναιόδωρη και φανατική υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων», πρόσθεσε.

Το μοντέλο  ήταν μανιώδης ιππέας, γνωστή για τις οικολογικές της ανησυχίες και τις ενέργειες της για την διάσωση σπάνιων ειδών ζώων ειδικά των άγριων αλόγων.

Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram ήταν τον Αύγουστο, γιορτάζοντας την Εθνική Ημέρα Σκύλων με δύο γλυκά στιγμιότυπα των κουταβιών της, Ματίλντα και Γκάτσμπι.

Η Σίντι Κρόφορντ στην συγκινητική ανάρτησή της στο Instagram έγραψε μεταξύ άλλων: «Ήμασταν μωρά μαζί στη βιομηχανία της μόδας και νιώθω σαν να μεγαλώσαμε μαζί. Ήμασταν σε τόσες πολλές φωτογραφίσεις και στα παρασκήνια των επιδείξεων. Την έβρισκα γλυκομίλητη, ευαίσθητη, ευγενική, περίεργη και, ποιος θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει αυτά τα διαπεραστικά μάτια. Η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση ήταν μεταδοτική».

Η Πάτιτζ ζούσε μια ήσυχη ζωή, μεγαλώνοντας τον γιο της Ζόνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Καλιφόρνια.

Καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με έναν όγκο που θα ψηλαφήσει μια γυναίκα στο στήθος της. Παρότι οι περισσότερες γυναίκες δεν το ξέρουν, μπορεί να εκδηλωθεί και με πολλά άλλα συμπτώματα.

Ωστόσο τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται κατά το αρχικό στάδιό του, αλλά όταν ο όγκος έχει αναπτυχθεί αρκετά. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να κάνουν τακτικά οι γυναίκες τσεκάπ.

Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο. Το ογκίδιο αυτό συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μερικές φορές είναι επώδυνο.

Άλλες ύποπτες ενδείξεις είναι οι εξής:

  • Έκκριση υγρού (διαφανούς, αιμορραγικού, σκουρόχρωμου) από τη θηλή.
  • Η θολή μπορεί να εμφανίζει εισολκή (είναι στραμμένη προς τα μέσα) ή να είναι επώδυνη.
  • Το δέρμα μπορεί να μοιάζει με τη φλούδα του πορτοκαλιού (λακκάκια) ή να παρουσιάζει εσοχές (κοιλότητες) στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.
  • Απολέπιση του δέρματος σε κάποιο σημείο.
  • Αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού.
  • Ερεθισμός ή κοκκίνισμα στο δέρμα του μαστού ή της θηλής.
  • Γενικευμένο ή εντοπισμένο οίδημα (πρήξιμο) του μαστού
  • Οζίδια στη μασχάλη

Δεν είναι πάντοτε καρκίνος

«Η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων», διευκρινίζει ο παθολόγος-ογκολόγος Γιώργος Κεσίσης, συνεργάτης της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη. «Τέτοιες καταστάσεις είναι οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστεις, τα αδενώματα κ.ά.».

Στην πραγματικότητα, τα προαναφερθέντα συμπτώματα υποκρύπτουν όντως έναν καρκίνο σε περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν όλα τα ύποπτα συμπτώματα. Το 2015, λ.χ., μεγάλη δημοσκόπηση του βρετανικού οργανισμού Breast Cancer Care είχε δείξει ότι τέσσερις στις δέκα δεν ήξεραν πως είναι ύποπτο το κοκκίνισμα στο μαστό ή στη θηλή.

Επιπλέον, μία στις τρεις δεν ήξεραν ότι είναι ύποπτη η εισολκή της θηλής και η μία στις τέσσερις θεωρούσαν αθώα την ύπαρξη εκκρίματος από τη θηλή.

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στιγμές συγκίνησης εν πτήση για γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο του μαστού: Χειροκρότησε όλο το αεροπλάνο

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

ΕΕ: Τι αλλάζει στο τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου και άλλων όγκων