ΕΕ: Τι αλλάζει στο τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου και άλλων όγκων

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστογραφία
Για ποιες μορφές καρκίνου πρέπει να αρχίσει να γίνεται προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι πρέπει να αλλάξει στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται.

Αναθεωρημένες οδηγίες για τις προληπτικές εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύονται διάφορες μορφές καρκίνου, συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Στόχος των νέων οδηγιών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων που συνιστώνται και να καλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και περισσότερες μορφές καρκίνου.

Οι οδηγίες συνιστούν την δημιουργία νέων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού, που αφορούν τους καρκίνους:

  • Του πνεύμονα
  • Του προστάτη
  • Του στομάχου

Συνιστούν επίσης αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα  προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τους καρκίνους:

  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Του τραχήλου της μήτρας

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, «για να διευκολύνουν τον στοχευμένο και λιγότερο επεμβατικό έλεγχο», όπως αναφέρουν, οι οδηγίες συνιστούν:

  • Να επεκταθεί η ηλικία του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Αυτή τη στιγμή η σύσταση είναι να ελέγχονται οι γυναίκες 50-69 ετών. Με τις νέες οδηγίες συνιστάται να αρχίζει ο έλεγχος στα 45 έτη και να συνεχίζεται έως τα 74 έτη.
  • Να τεθεί ως προτεραιότητα ο έλεγχος με τεστ HPV των γυναικών ηλικίας 30-65 ετών, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έναντι του τεστ Παπ που συνιστάται στις ηλικίες 20-30 ετών. Ο έλεγχος με τεστ HPV πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια ή περισσότερο. Να υποστηριχθεί ο εμβολιασμός εναντίον του HPV στις ηλικίες κάτω των 15 ετών.
  • Να χρησιμοποιείται η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (έναντι της εξέτασης κοπράνων για αίμα) ως η προτιμώμενη εξέταση για την παραπομπή των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών για κολονοσκόπηση.

Τι προστίθεται

Οι νέες οδηγίες συνιστούν επίσης επέκταση των οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για να συμπεριλάβουν τρεις πρόσθετους καρκίνους. Ειδικότερα συνιστούν έλεγχο:

  • Για καρκίνο του πνεύμονα. Συνιστάται να γίνεται στους νυν μανιώδεις και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-75 ετών
  • Για καρκίνο του προστάτη: Σε όλους τους άνδρες έως την ηλικία των 70 ετών συνιστάται έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και μαγνητική τομογραφία (MRI) ως παρακολούθηση
  • Για καρκίνο του στομάχου: Συνιστάται έλεγχος για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και παρακολούθηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων του στομάχου, στις περιοχές με υψηλή επίπτωση και θανάτους από γαστρικό καρκίνο.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, οι νέες οδηγίες θα αντικαταστήσουν εκείνες που εξεδόθησαν το 2003 και οι οποίες χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.

2,7 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως στην ΕΕ

«Το 2020 υπολογίζεται ότι ανέπτυξαν καρκίνο 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια, εξ άλλου, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο», δήλωσε η επίτροπος Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου.

Και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, χαράσσουμε μια νέα πορεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην ΕΕ».

Όπως εξήγησε, με τις νέες οδηγίες καλύπτονται οι μορφές του καρκίνου που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 55% των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται ετησίως στην ΕΕ.

«Οι νέες οδηγίες βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και την αριστεία που επετεύχθη στην ιατρική έρευνα την τελευταία 20ετία», υπογράμμισε. «Με την εφαρμογή τους σε όλη την ΕΕ θα αναπληρώσουμε το κενό που είχε ο κορωνοϊός στην διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου».

Φωτογραφία: iStock