Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες: Ποιους να προτιμάτε

  • Iatropedia
Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας, η “βενζίνη” του οργανισμού μας. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους απλούς και τους σύνθετους, ή αλλιώς τα σάκχαρα και το άμυλο. Oι διαφορές ανάμεσά τους παίζουν μεγάλο ρόλο στην διατροφή μας.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα. Όλοι οι απλοί υδατάνθρακες αποτελούνται από ένα ή δύο μόρια σακχάρου. Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας, δεδομένου ότι αφομοιώνονται από τον οργανισμό πολύ γρήγορα. Τους προτιμάμε μετά από κάποια προπόνηση ή για να πάρουμε ενέργεια με το πρωινό μας. Πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωσή τους αργότερα μέσα στην ημέρα γιατί αν η ενέργεια που προσφέρουν δεν καταναλωθεί μπορεί να μετατραπεί σε λίπος.

Ορισμένες πηγές απλών υδατανθράκων:

Λευκή ζάχαρη και καστανή ζάχαρη

Μέλι

Μέλασσα

Γλυκά κουταλιού, ζελέδες

Φρουτοποτά

Αναψυκτικά

Καραμέλα

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το άμυλο και αποτελούνται από μόρια ζάχαρης δεμένα μαζί σαν ένα περιδέραιο ή σε έλικα σαν ένα ελατήριο. Η ενέργεια που δίνουν παρέχεται πιο αργά και σταθερά σε σχ'εδη με τους απλούς υδατάνθρακες, ελέγχοντας έτσι και σε ένα βαθμό την πείνα μας. Συχνά είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, άρα προσφέρουν και επιπλέον οφέλη στην υγεία. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται συνήθως σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσιες πηγές σύνθετων υδατανθράκων:

Πράσινα λαχανικά

Δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως το αλεύρι βρώμης, Ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως

Τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, και κολοκύθα

Φασόλια, φακές, και τα μπιζέλια

Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι απλοί υδατάνθρακες, έχουν φυτικές ίνες οι οποίες καθυστερούν τη διαδικασία απορρόφησής τους από τον οργανισμό. Έτσι, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλοί, τα φρούτα και τα λαχανικά συμπεριφέρονται σαν σύνθετοι υδατάνθρακες.

www.nutritionmd.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσους υδατάνθρακες πήρατε σήμερα

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;