Ανθεκτική υπέρταση: Τι να κάνετε όταν η πίεση αίματος δεν λέει να πέσει

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανθεκτική υπέρταση
Πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) καθώς μεγαλώνουν και μερικές φορές είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Αυτό το πρόβλημα ονομάζεται ανθεκτική υπέρταση. Είναι όταν η αρτηριακή πίεση παραμένει πάνω από έναν καθορισμένο στόχο, όπως τα 140/90 mm Hg (μεγάλη/μικρή πίεση), παρά την λήψη τριών κατηγοριών φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση (συμπεριλαμβανομένου ενός διουρητικού) στις υψηλότερες ανεκτές δόσεις.

Η ανθεκτική υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, άνοια και πολλά άλλα.

Τι προκαλεί την ανθεκτική υπέρταση

Η ανθεκτική υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν θα πέσει παρά τη θεραπεία με πολλά φάρμακα) έχει πολλές πιθανές αιτίες. Οι κύριοι λόγοι περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η οποία μπορεί να κάνει τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση λιγότερο αποτελεσματικά. Πρόβλημα, επίσης, προκύπτει και όταν χάνετε δόσεις, ή τις προσαρμόζετε μόνοι σας.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τα εξής:

 • αύξηση βάρους
 • άπνοια ύπνου
 • υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
 • χρόνιος πόνος
 • αθηροσκλήρωση, που προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών
 • αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
 • κρίσεις πανικού
 • υψηλά επίπεδα της ορμόνης αλδοστερόνης (aldosterone), η οποία αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί το νάτριο και το νερό
 • προβλήματα στα νεφρά
 • κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας (περιέχει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση)

Τι μπορείτε να κάνετε για να τιθασεύσετε την ανθεκτική υπέρταση

Επαναξιολογήστε όλα τα φάρμακα που παίρνετε

Φέρτε στον γιατρό σας μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ή φέρτε μια τσάντα με όλες τις συσκευασίες φαρμάκων. Συμπεριλάβετε φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει φάρμακα, ή συμπληρώματα που μπορεί να αυξάνουν την πίεσή σας.

Για παράδειγμα, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από τα αποσυμφορητικά (όπως η φαινυλεφρίνη που βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα), ορισμένα αντικαταθλιπτικά και τα κορτικοστεροειδή.

Για παράδειγμα: “Τα εναλλακτικά φάρμακα, ή η φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας μπορούν να μειώσουν, ή να εξαλείψουν την ανάγκη για ΜΣΑΦ, συμβάλλοντας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένους ασθενείς”, λέει ο καρδιολόγος του Χάρβαρντ δρ. Deepak L. Bhatt, αρχισυντάκτης του Harvard Heart Letter.

Ή ο γιατρός μπορεί να δει ότι τα φάρμακά σας μπορούν να εξορθολογιστούν. Δηλαδή να παίρνετε λιγότερα χάπια συνολικά, ή λιγότερα χάπια που πρέπει να παίρνετε περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες αιτίες

Κάποιες υποκείμενες παθήσεις μπορούν επίσης να σας προκαλούν ανθεκτική υπέρταση. Είναι απαραίτητο να τεθούν υπό έλεγχο.

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε μια πάθηση που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όπως η υπνική άπνοια (παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου). Τα σημάδια της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν χρόνιο δυνατό ροχαλητό, επεισόδια όπου σταματάτε να αναπνέετε για λίγο (και ίσως λαχανιάζετε) και νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια μελέτη ύπνου σε εργαστήριο ή στο σπίτι (με φορητή συσκευή) μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ίσως χρειαστεί να ενισχύσετε υγιεινές συνήθειες για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά τους:

 • Ξεκινήστε με μια φυτική διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι. Στοχεύστε σε λιγότερο από 2.400 mg αλατιού την ημέρα
 • Θα πρέπει επίσης να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα
 • Περιορίστε το αλκοόλ
 • Αποφεύγετε το κάπνισμα
 • Να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος. “Μερικές φορές η απώλεια μόλις 5 ή 10 κιλών μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στην ανθεκτική υπέρταση για τα άτομα που είναι υπέρβαρα”, λέει ο δρ. Bhatt
 • Αν δεν ασκείστε πολύ, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Η άσκηση ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία με πολλούς τρόπους

Μια μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Αυγούστου 2021, από την JAMA Cardiology, υποδηλώνει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για την ανθεκτική υπέρταση.

Στην μελέτη, άτομα που περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο ή και τα δύο (για 40 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για 3 μήνες) μείωσαν την “μεγάλη” (συστολική) αρτηριακή τους πίεση κατά 7 μονάδες και την “μικρή” (διαστολική) πίεση κατά 5 μονάδες, σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκήθηκαν.

Τι άλλο βοηθάει στην ανθεκτική υπέρταση

Εάν αυτές οι στρατηγικές δεν μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο να σας συνταγογραφήσει περισσότερα χάπια. Αλλά μην απελπίζεστε. “Ανεξάρτητα από το τι παίρνετε τώρα, ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει οικονομικά προσιτές αλλαγές στα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για να μειώσει τους αριθμούς σας”, λέει ο δρ. Bhatt.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια άσκηση στο γυμναστήριο είναι η καλύτερη για την ανθεκτική υπέρταση

Χαμηλότερος κίνδυνος για έμφραγμα κι εγκεφαλικό, αν παίρνετε τα χάπια για την πίεση αυτήν την ώρα

Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά

Πίεση αίματος: Τι σοβαρό σημαίνει όταν έχει διαφορά ανάμεσα στα δύο χέρια