Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από τη σιλδεναφίλη για την στυτική δυσλειτουργία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Σε μια εργαστηριακή μελέτη σε ποντίκια, η σιλδεναφίλη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, βρέθηκε ότι επιδεινώνει τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής.

Έτσι οι επιστήμονες αναμένεται να ξεκινήσουν πρόσθετη έρευνα για να καθοριστεί εάν η σιλδεναφίλη μπορεί να επιδεινώσει το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και στους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Πώς λειτουργεί η σιλδεναφίλη

Η σιλδεναφίλη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης και επίσης συνταγογραφείται ευρέως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η σιλδεναφίλη δρα αναστέλλοντας τα ένζυμα που ρυθμίζουν τη σύσπαση των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων. Υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις αορτικής ανατομής (aortic dissection) μετά από χρήση φαρμάκων, που αναστέλλουν την κυκλική νουκλεοτιδική φωσφοδιεστεράση 5, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου sildenafil (σιλδεναφίλη), σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια εξασθένηση, ή διόγκωση στο κάτω τμήμα της αορτής, η οποία μεταφέρει αίμα από την καρδιά στην κοιλιά, την λεκάνη και τα πόδια. Εάν ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής οδηγήσει σε ανατομή, το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος της αρτηρίας μπορεί να χωριστεί/σχιστεί, με αποτέλεσμα πρόσθετη βλάβη στην αρτηρία. Η ρήξη ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και μόνο το 20% περίπου των ασθενών επιβιώνει.

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικιωμένους άνδρες που έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως:

Τι λένε οι ερευνητές για τη σιλδεναφίλη και το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

“Η χρόνια χρήση σιλδεναφίλης επιδείνωσε την ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε έρευνα σε ποντίκια”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Chongyang Zhang, από το Aab Cardiovascular Institute της Σχολής Ιατρικής και Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Rochester της Νέας Υόρκης. “Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με ορισμένες κλινικές περιπτώσεις αναφερόμενης αορτικής ανατομής μετά από χρήση φαρμάκων, όπως η σιλδεναφίλη, που είναι αναστολείς PDE5. Επομένως, εφιστάται προσοχή στη χρόνια χρήση φαρμάκων που λειτουργούν παρόμοια με την σιλδεναφίλη σε άνδρες με ανευρύσματα, ή που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Η αορτή αποτελείται από τρία στρώματα, εκ των οποίων, το ενδιάμεσο αποτελείται από αγγειακά λεία μυϊκά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα ρυθμίζουν τον τόνο των αγγείων και επιτρέπουν στην αορτή να συστέλλεται και να χαλαρώνει, ρυθμίζοντας έτσι τη ροή του αίματος. Όταν τα κύτταρα της αορτής δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν κατάλληλα τη ροή του αίματος, αυξάνεται ο κίνδυνος για αορτικό ανεύρυσμα. Ένα ένζυμο που βρίσκεται στην φωσφοδιεστεράση 5 (ονομάζεται επίσης PDE5) είναι ένα σημαντικό ένζυμο που ρυθμίζει την ικανότητα των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων να συστέλλονται. Η σιλδεναφίλη και παρόμοια φάρμακα εμποδίζουν τη δραστηριότητα του ενζύμου PDE5.

ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Πώς έγινε η έρευνα για την επίπτωση της σιλδεναφίλης

Οι επιστήμονες διερεύνησαν εάν η χρόνια αναστολή του ενζύμου PDE5, όταν η σιλδεναφίλη λαμβανόταν καθημερινά, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής σε ποντίκια. Μικρά ανευρύσματα κοιλιακής αορτής προκλήθηκαν χειρουργικά στα ποντίκια και παρακολουθήθηκε το μέγεθος της αορτής των ποντικών. Επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, σχηματίστηκαν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Τα ποντίκια στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες για τέσσερις εβδομάδες:

  • στα μισά από τα ποντίκια χορηγήθηκε σιλδεναφίλη αραιωμένη σε νερό καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες, που ήταν ίσο με περίπου 60-100 mg/kg/ημέρα
  • η δεύτερη ομάδα ποντικών έλαβε νερό που δεν περιείχε σιλδεναφίλη

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν το φάρμακο, εκείνα που έλαβαν σιλδεναφίλη:

  • είχαν μεγαλύτερα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, που ήταν περίπου 37% ευρύτερα, κατά μέσο όρο
  • είχαν περίπου 50% περισσότερη υποβάθμιση, ή εξασθένηση των ελαστικών ινών στο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το συμπέρασμα των ερευνητών

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η σιλδεναφίλη επιδείνωσε την εξέλιξη των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, πιθανότατα διαταράσσοντας την ικανότητα των λείων μυϊκών κυττάρων να συστέλλονται και να λειτουργούν σωστά”, δήλωσε ο εκ των συγγραφέων δρ. Chen Yan, καθηγητής στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου. “Αυτά τα ευρήματα αναμένεται να αυξήσουν την προσοχή μας σχετικά με τη συνταγογράφηση αναστολέων PDE5, όπως η σιλδεναφίλη, για ασθενείς που έχουν ήδη κάποιο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, έστω και σε μη επικίνδυνο στάδιο. Χρειάζονται πρόσθετες κλινικές μελέτες και άλλοι τύποι ζωικών μοντέλων ανευρύσματος κοιλιακής αορτής για να το μελετήσουμε περαιτέρω”.

Πηγή: https://newsroom.heart.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Τι είναι, τι θα νιώσετε, τι εξετάσεις να κάνετε και πώς αντιμετωπίζεται

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Πώς και πότε χτυπάει – Επιπλοκές και κίνδυνος θρόμβωσης

Βήχας και πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Τι πρέπει να ξέρετε

Τι θα γίνει αν πάρει μια γυναίκα το γνωστό βιάγκρα (Viagra)