Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Πώς και πότε χτυπάει – Επιπλοκές και κίνδυνος θρόμβωσης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα θωρακικής αορτής
Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής είναι ένα εξασθενημένο/προβληματικό σημείο στο μείζον αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί αίμα στο σώμα (αορτή). Όταν η αορτή είναι αδύναμη, το αίμα που διέρχεται από το αγγείο και ασκεί πίεση στα τοιχώματα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση σαν μπαλόνι (ανεύρυσμα).

Σε ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής μπορεί να συμβεί διαχωρισμός (διατομή) της αορτής. Η διατομή είναι ένα σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία, ή αιφνίδιο θάνατο. Τα μεγάλα, ταχέως αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί επίσης να σπάσουν, αλλά τα μικρά και αργά αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί να μην σπάσουν ποτέ.

Στην Ελλάδα, ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό, που έγινε ευρέως γνωστό, είχε ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ευτυχώς ο Π. Τατσόπουλος επέζησε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ανάλογα με την αιτία, το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής, η θεραπεία μπορεί να ποικίλει από στενή παρακολούθηση έως επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Στην ιδανική περίπτωση, μπορεί να προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση εάν είναι απαραίτητο.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας τα δύσκολα ανιχνεύσιμα. Ορισμένα ανευρύσματα δεν θα σπάσουν ποτέ. Πολλά ξεκινούν μικρά και παραμένουν μικρά. Κάποια άλλα επεκτείνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί ένα ανεύρυσμα αορτής.

Καθώς το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής μεγαλώνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν:

  • Ευαισθησία ή πόνος στο στήθος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Βραχνάδα
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Τα ανευρύσματα της αορτής μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, η οποία περνάει από την καρδιά μέσω του στήθους και προς την κοιλιά. Όταν εμφανίζονται στο στήθος, ονομάζονται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Τα ανευρύσματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στην θωρακική αορτή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, στο αορτικό τόξο και στο κάτω μέρος της θωρακικής αορτής.

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής είναι λιγότερο συχνά από τα ανευρύσματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος της αορτής (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής). Ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μεταξύ του άνω και του κάτω τμήματος της αορτής. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος ονομάζεται θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ανεύρυσμα αορτής δεν έχουν συμπτώματα, εκτός εάν εμφανιστεί ρήξη στο ανεύρυσμα. Ο διαχωρισμός (ή ρήξη) είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλέστε το 166 για άμεση βοήθεια.

Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει μπορεί να αισθανθείτε:

  • Οξύ, ξαφνικό πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης που “αντανακλά” προς τα κάτω
  • Πόνο στο στήθος, το σαγόνι, τον λαιμό, ή τα χέρια
  • Δυσκολία αναπνοής

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος αορτής, συνδρόμου Marfan, ή άλλης νόσου του συνδετικού ιστού, ή διπλής αορτικής βαλβίδας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τακτικά υπερηχογραφήματα, ή ακτινολογικές εξετάσεις (αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες).

Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Στην αορτική διατομή, εμφανίζεται ένα σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό προκαλεί αιμορραγία μέσα και κατά μήκος του τοιχώματος της αορτής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς έξω από την αορτή (ρήξη).

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι μια εκτάκτου ανάγκης απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ανάλογα με το πού συμβαίνει στην αορτή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθεί η διατομή. Εάν συμβεί, ο ασθενής εξακολουθεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, αλλά έχει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Επιπλοκές

Το σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής και η ρήξη της αορτής είναι οι βασικές επιπλοκές του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής. Ένα ρήγμα αορτικού ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Τα συμπτώματα ότι ένα ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει διαρραγεί, περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στο στήθος ή στην πλάτη
  • Πόνος που “αντανακλά” στην πλάτη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Απώλεια συνείδησης
  • Πρόβλημα κατάποσης
  • Αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του σώματος, ή άλλα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Κίνδυνος θρόμβων αίματος

Μια άλλη επιπλοκή των αορτικών ανευρυσμάτων είναι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του ανευρύσματος της αορτής. Εάν ένας θρόμβος αίματος ξεφύγει από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος, μπορεί να εμποδίσει ένα άλλο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές επιπλοκές (έμφραγμα).

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν ο αντίχειρας λυγίζει με αυτόν τον τρόπο είναι σημάδι για ανεύρυσμα αορτής

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Μην αγνοήσετε τα «αθώα» πρώιμα συμπτώματα