Πολλαπλή Σκλήρυνση: Δείκτης κινδύνου η έλλειψη πολύ γνωστής βιταμίνης – Φαίνεται με απλή εξέταση αίματος [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Μια απλή εξέταση αίματος για την βιταμίνη D θα μπορούσε σύντομα να προβλέψει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή, αλλιώς, Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η εξέταση αίματος για το επίπεδο της «βιταμίνης του ήλιου» (όπως είναι γνωστή η βιταμίνη D) μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κατά πόσον ένα άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει Πολλαπλή Σκλήρυνση, πάθηση που επηρεάζει και σταδιακά εκφυλίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kassandra Munger, από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: “Έχουν υπάρξει μόνο λίγες μικρές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο (…) Η μελέτη μας, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γυναικών, υποδηλώνει ότι η διόρθωση της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση στο μέλλον”.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 800.000 γυναίκες στη Φινλανδία, τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο προγεννητικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια 1.092 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσο όρο εννέα χρόνια μετά την χορήγηση των δειγμάτων αίματος. Συγκρίθηκαν με 2.123 γυναίκες που δεν εμφάνισαν την ασθένεια.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D ορίστηκε ως το επίπεδο κάτω από 30 nanomoles ανά λίτρο (nmol/L). Τα ανεπαρκή επίπεδα ορίστηκαν στα 30-49 nmol/L και ως κατάλληλο επίπεδο ορίστηκαν τα 50 nmol/L και πάνω.

Από τις γυναίκες που ανέπτυξαν Πολλαπλή Σκλήρυνση, το 58% είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, σε σύγκριση με το 52% των γυναικών που δεν ανέπτυξαν την ασθένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε αύξηση κατά 50 nmol/L στην βιταμίνη D στο αίμα, ο κίνδυνος για Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή μειώθηκε κατά 39%.

Οι γυναίκες που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης από εκείνες που είχαν επαρκή επίπεδα καθώς και 27% υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα.

Η δρ. Mungar πρόσθεσε: “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η βέλτιστη δόση βιταμίνης D για την μείωση του κινδύνου Πολλαπλής Σκλήρυνσης (…) Ωστόσο, η προσπάθεια για επάρκεια σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου θα έχει πιθανώς πολλαπλά οφέλη για την υγεία”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2017 στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.

Πηγή: http://www.express.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τα 7 «καθημερινά» συμπτώματα που είναι «καμπανάκι» κινδύνου!

Νέα θεραπεία από στόματος για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Βιταμίνη D: Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές – Σε τι θα σας βοηθήσουν

Βιταμίνη D: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Κίνδυνοι – Δοσολογία [vid]