Ανακλήθηκαν κι άλλα φάρμακα για την πίεση για σύνδεση με καρκίνο – Όλες οι λίστες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φάρμακα για την πίεση
Μια εκ νέου ανάκληση φαρμάκων για την πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες, ώστε να περιλαμβάνει ορισμένα φάρμακα που περιέχουν την δραστική ουσία λοσαρτάνη (losartan).

Η ανάκληση σε αυτά τα φάρμακα για την πίεση οφείλεται σε μια «ακαθαρσία» που ταξινομείται ως δυνητικός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο. Πρόκειται για την ουσία Ν-νιτροζο-Ν-μεθυλο-4-αμινοβουτυρικό οξύ (ΝΜΒΑ), ανέφερε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η φαρμακευτική εταιρεία Camber Pharmaceuticals Inc. ανακάλεσε οικειοθελώς 87 παρτίδες δισκίων λοσαρτάνης στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Πέμπτη. Τα ανακληθέντα φάρμακα, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Hetero Labs Ltd. στην Ινδία και διανεμήθηκαν από την Camber Pharmaceuticals, βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη της εν λόγω “ακαθαρσίας” ΝΜΒΑ. Η Camber, πάντως, επισήμανε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες που να σχετίζονται με τα φάρμακα τα οποία ανακάλεσε.

Αυτή η ανάκληση είναι η τελευταία στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB), τα οποία περιέχουν βαλσαρτάνη, ή λοσαρτάνη, ή ιρβεσαρτάνη, ως δραστική ουσία και συνταγογραφούνται σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Γιατί ανακαλούνται φάρμακα για την πίεση;

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που οδήγησαν σε ανακληθέν φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί είτε με Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) είτε με Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνη (NDEA). Και οι δύο χημικές ουσίες πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. Οι έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η NDEA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και στα κύτταρα του αίματος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από ένα από αυτά τα φάρμακα;

Ο FDA λέει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Η ποσότητα NDMA που βρίσκεται στα ανακληθέντα φάρμακα βαλσαρτάνης υπερβαίνει τα αποδεκτά επίπεδα. Τα στοιχεία από τους κατασκευαστές φαρμάκων δείχνουν ότι η πρόσμιξη μπορεί να υπήρχε στα προϊόντα με βαλσαρτάνη εδώ και 4 χρόνια! Ο FDA εκτιμά ότι εάν 8.000 άνθρωποι έπαιρναν την μέγιστη δόση βαλσαρτάνης, δηλαδή 320 mg, από παρτίδες φαρμάκων που έχουν πλέον ανακλθεί, κάθε μέρα για 4 χρόνια, πιθανότατα θα υπήρχε μόνο μία περίπτωση καρκίνου μεταξύ αυτών των 8.000 ατόμων.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, 1 στους 3 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Ποια φάρμακα για πίεση έχουν ανακληθεί;

1) Βαλσαρτάνη. Υπήρξαν τόσοι πολλοί ανακληθέντες τύποι φαρμάκων με την δραστική ουσία βαλσαρτάνη, που ο FDA έχει δημιουργήσει ξεχωριστή ιστοσελίδα που ανανεώνεται διαρκώς.

Η λίστα αυτή με τα ανακληθέντα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη είναι η εξής:

Ο FDA δημιούργησε επίσης μια αντίστοιχη λίστα που απαριθμεί τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν βαλσαρτάνη, αλλά δεν έχουν ανακληθεί:

2) Λοσαρτάνη. Τον Δεκέμβριο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση των δισκίων καλίου losartan USP. Τον προηγούμενο μήνα έγινε επίσης εκ νέου ανάκληση οκτώ παρτίδων δισκίων λοσαρτάνης από την Torrent Pharmaceuticals. Δείτε όλα τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν λοσαρτάνη και έχουν από τον FDA (λίστα).

3) Ιρβεσαρτάνη (Irbesartan). Τον Ιούλιο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση δισκίων ιρβεσαρτάνης.

Δείτε ποια φάρμακα για την πίεση, που περιέχουν ιρβεσαρτάνη, έχουν ανακληθεί από τον FDA:

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που βασίζονται σε αυτά τα φάρμακα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι όποιος ασθενής παίρνει ένα ανακληθέν φάρμακο πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, αλλά να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του. Ο κίνδυνος από την μόλυνση μπορεί να είναι μικρότερος από τον κίνδυνο τυχόν διακοπής της θεραπείας με το εν λόγω φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια εναλλακτική λύση, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Πηγές: https://edition.cnn.com, https://www.webmd.com