Ανακάλυψαν βιοδείκτες που “προβλέπουν” από βρεφική ηλικία αν το παιδί θα αναπτύξει αλλεργίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλλεργίες
Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει το 20-30% των παιδιών παγκοσμίως.

Ερευνητές στο National Jewish Health εντόπισαν ένα ανοσοποιητικό και λιπιδικό προφίλ στην επιφάνεια του δέρματος των βρεφών, που μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα), μήνες πριν από την έναρξη της κλινικής ασθένειας.

Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει το 20-30% των παιδιών παγκοσμίως.

Εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά και μπορεί να ακολουθήσει είτε την ατοπική είτε την αλλεργική οδό. Μόλις εμφανιστεί το δερματικό εξάνθημα, μπορεί να αναπτυχθούν τροφικές αλλεργίες, άσθμα και άλλα προβλήματα.

“Το ιερό δισκοπότηρο για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι να την αποτρέψουμε”, δήλωσε ο δρ. Donald Leung, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο National Jewish Health και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology. “Έχει την τάση να επανέρχεται όταν τη θεραπεύεις, επομένως πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε πώς να την αποφύγουμε εξ αρχής”.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με νοσοκομεία στην Κορέα, όπου οι γιατροί εκεί χρησιμοποίησαν μη επεμβατικές ταινίες δέρματος στους πήχεις μωρών που ήταν δύο μηνών, πριν εμφανιστούν τυπικά σημάδια κλινικής ατοπικής δερματίτιδας. Τα βρέφη στην μελέτη περιελάμβαναν άτομα με και χωρίς οικογενειακό ιστορικό ατοπικών νοσημάτων.

αλλεργίες

Τα μωρά παρακολουθούνταν κλινικά από τη γέννηση μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των δύο ετών.

Τα δερματικά τους κύτταρα συλλέχθηκαν από την ηλικία των δύο μηνών και αναλύθηκαν με φασματομετρία μάζας στο εργαστήριο του δρ. Evgeny Berdyshev, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επικεφαλής του εργαστηρίου φασματομετρίας μάζας στο National Jewish Health.

«Για να εισαγάγουμε μια αποτελεσματική προληπτική θεραπεία, πρέπει να γνωρίζουμε τις δερματικές ανωμαλίες προτού οι ασθενείς εμφανίσουν κλινικό εξάνθημα. Τώρα που ανακαλύψαμε τους βιοδείκτες IL-13 και TSLP, μπορούμε να βρούμε τρόπους πρόληψης του εκζέματος χρησιμοποιώντας στοχευμένες θεραπείες, όπως μαλακτικά ή άλλα βιολογικά φάρμακα”, είπε ο δρ. Leung.

«Η ασθένεια ξεκινά επειδή ο φραγμός του δέρματος επιτρέπει σε αλλεργιογόνα να εισέλθουν. Ένας μη φυσιολογικός φραγμός του δέρματος δεν προστατεύει έναν ασθενή από περιβαλλοντικούς κινδύνους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερευνητές στο National Jewish Health άρχισαν να χρησιμοποιούν την ανώδυνη, στρογγυλή ταινία δέρματος σε βρέφη πριν από περίπου 10 χρόνια.

Πριν από αυτό, οι δερματολόγοι έκαναν επώδυνες βιοψίες στο δέρμα. Η προσφορά αυτής της νέας επιλογής αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές τις πρωτοποριακές μελέτες.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να βάζετε πλυντήριο ώστε να μειώσετε τυχόν δερματικούς ερεθισμούς από τα ρούχα

Δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα στα χέρια – Τι να κάνετε για να φύγουν τα σημάδια

Ποια φάρμακα που παίρνετε μπορεί να σας προκαλούν δερματική ευαισθησία στον ήλιο

Ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής: Σε τι διαφέρει από πιτυρίδα και ψωρίαση

φωτό: iStock