Αν δείτε τέτοιο σημάδι να εξαπλώνεται στο δέρμα σας, πηγαίνετε επειγόντως στο νοσoκομείο [φωτογραφίες]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σήψη
Ως το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, το δέρμα σας μπορεί να σας πει πολλά για την υγεία σας.

Δεδομένου όμως ότι πολλά εξανθήματα ή ερεθισμοί φαίνονται λίγο πολύ τα ίδια στο μη εκπαιδευμένο μάτι, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δερματικών συμπτωμάτων που είναι σοβαρά και εκείνων που είναι επιφανειακά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα συγκεκριμένο σημάδι στο δέρμα, το οποίο προειδοποιούν ότι μπορεί να υποδεικνύει πολύ σοβαρή κι επείγουσα ιατρική ανάγκη. Όταν εμφανίζεται αυτό το είδος εξανθήματος, λένε ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει και να γίνει απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Πέρα από ένα σημείο, προκαλείται εκτεταμένη μόλυνση χωρίς επιστροφή.

Μια κόκκινη γραμμή στο δέρμα σας, η οποία μεγαλώνει, μπορεί να υποδεικνύει σήψη

Σύμφωνα με ειδικούς, μια κόκκινη γραμμή ή ραβδώσεις στο δέρμα σας που μεγαλώνει σε μήκος είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει σήψη!

“Η σήψη είναι η πιο σοβαρή μορφή οποιασδήποτε λοίμωξης”, λέει ο δρ. Frank Esper, ειδικός επί παιδικών μολύνσεων. “Η σήψη είναι όταν έχετε μια λοίμωξη τόσο άσχημη που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Τα νεφρά και το ήπαρ καταρρέουν και η καρδιά έχει σοβαρό πρόβλημα”, προειδοποίησε.

Αν και οι περισσότεροι μπορούν να αναρρώσουν από σήψη, το ποσοστό θνησιμότητας εκτοξεύεται στο 40% σε περίπτωση που εξελιχθεί σε σηπτικό σοκ.

Ένα εξάνθημα, όπως αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι γνωστό ως λεμφαγγίτιδα (lymphangitis)

σήψη

Προκαλείται συνήθως από ιογενή, βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη.

σήψη

Η γραμμή εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί ή μύκητες προκαλούν φλεγμονή και μόλυνση στα λεμφικά κανάλια.

σήψη

Η πιο κοινή μολυσματική αιτία της λεμφαγγίτιδας είναι η οξεία στρεπτοκοκκική λοίμωξη, ενώ και οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημάδια. Αυτά μπορεί να προκύψουν από υπάρχουσες, εσωτερικές λοιμώξεις ή μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω ανοιχτής πληγής.

Μια μητέρα μοιράστηκε πρόσφατα συμβάν λεμφαγγίτιδας του γιου της και έγινε viral

Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη λεμφαγγίτιδα, δεν γνωρίζουν επίσης να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα όταν εμφανιστεί. Η Alexandra Ruddy, μια μητέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, της οποίας ο οκτάχρονος γιος εμφάνισε αυτό το σύμπτωμα κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής, μοιράστηκε στα social media την περιπέτεια υγείας που πέρασε το παιδί της.

“Χθες στο δρόμο μας προς την παραλία μου έδειξε το χέρι του”, έγραψε η Ruddy σε μια ανάρτηση στο Facebook που διαμοιράστηκε 37.000 φορές από το 2019. «Ανησύχησα όταν πρόσεξα ότι η κόκκινη γραμμή ακολουθούσε την πορεία της φλέβας του. Τότε έλεγξα και τον αγκώνα του και είδα ότι γινόταν το ίδιο».

Αν και η Ruddy παραδέχτηκε ότι ένιωσε ανόητη που κάλεσε τον γιατρό για κάτι φαινομενικά μικρό, τελικά εκείνος της έδωσε συγχαρητήρια που το αντιμετώπισε ως ιατρικό επείγον.

Πηγές: https://www.health.com, https://www.healthline.com, https://www.thetelegraph.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.msdmanuals.com, https://www.medicinenet.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταγονοειδής ψωρίαση: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία και πώς φαίνεται στο δέρμα [φωτογραφίες]

Αυτό το σημάδι στο δέρμα σημαίνει ότι χρειάζεστε εξετάσεις ήπατος

Αν στο δέρμα σας συμβαίνει αυτό, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μελάνωμα: Πότε μια ελιά στο δέρμα είναι «καμπανάκι» για καρκίνο