Σηψαιμία*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η ανίχνευση μικροβίων-βακτηρίων στο αίμα (κυκλοφορικό σύστημα) χαρακτηρίζει μια πολύ σοβαρή νοσολογική οντότητα που ονομάζεται σηψαιμία (βακτηριαιμία).

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Οποιαδήποτε λοίμωξη – φλεγμονή ανθρωπίνου οργάνου ή ιστού μπορεί να προκαλέσει τη σηψαιμία (τα μικρόβια μεταφέρονται σε όλο το σώμα δια της αιματικής κυκλοφορίας).

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η σηψαιμία μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Η σηψαιμία είναι σοβαρότατη κατάσταση και ο ασθενής έχει την όψη βαρέους πάσχοντος. Υψηλός πυρετός, ρίγη, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, μη καλή επαφή με το περιβάλλον, πετέχειες (εκχυμώσεις), είναι  συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη σηψαιμία.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η γνώση της βασικής αιτίας (οστεομυελίτις, μηνιγκίτις, ενδοκαρδίτις κλπ) είναι απαραίτητη για τη διάγνωση τη σηψαιμίας. Μικροβιολογικές εξετάσεις όπως η αιμοκαλλιέργεια, οι δείκτες πήξεως, η καλλιέργεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ούρων είναι σημαντικής αξίας για τον καθορισμό της επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης της σηψαιμίας.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η καταπληξία (Shok) και η διάχυτος ενδαγγειακή πήξη με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα. 

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του βασικού αιτίου που ενδέχεται να αναπτύξει σηψαιμία είναι καθοριστικής σημασίας για τη πρόγνωση.

 

Καραγεώργου Κατερίνα, Μικροβιολόγος

Κοτσίνη Βασιλική, Παθολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν