Αλωπεκία: Συμπτώματα και αμφιλεγόμενες σπιτικές λύσεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλωπεκία
Οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτη τριχόπτωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά πέφτουν σε μικρά μπαλώματα (περίπου στο μέγεθος νομίσματος). Μπορεί να υπάρχουν μόνο μερικά μπαλώματα, αλλά μπορεί να επηρεάσει ευρύτερες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.

Εάν υπάρχει πλήρης απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, τότε πρόκειται για ολική αλωπεκία (alopecia totalis). Εάν υπάρχει τριχόπτωση σε ολόκληρο το σώμα, η πάθηση ονομάζεται καθολική αλωπεκία (alopecia universalis).

Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Αιτίες αλωπεκίας

Η πάθηση εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να επιβραδύνουν δραματικά την παραγωγή τριχών. Είναι άγνωστο ακριβώς τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να στοχεύει τους θύλακες των τριχών με αυτόν τον τρόπο.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική συσχέτιση, καθώς η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ένα άτομο που έχει στενό μέλος της οικογένειας με τη νόσο. Ένα στα πέντε άτομα με τη νόσο έχει ένα μέλος της οικογένειας που έχει επίσης αναπτύξει γυροειδή αλωπεκία.

Άλλη έρευνα έχει βρει ότι πολλά άτομα με οικογενειακό ιστορικό γυροειδούς αλωπεκίας έχουν επίσης προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ατοπία (γενετική τάση για ανάπτυξη αλλεργικών παθήσεων) και διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τάση για υπεραλλεργία, θυρεοειδίτιδα και λεύκη.

Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η νόσος προκαλείται από το στρες. Ακραίες περιπτώσεις στρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να την προκαλέσουν, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια γενετική αιτία.

Αλωπεκία: Οι αμφιλεγόμενες σπιτικές «θεραπείες»

Καθώς οι συμβατικές θεραπείες για την αλωπεκία είναι εξαιρετικά περιορισμένες, οι μελέτες που υποστηρίζουν φυσικές σχετικές θεραπείες είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενες.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που συνιστούν να τρίβετε στο τριχωτό της κεφαλής χυμό κρεμμυδιού ή σκόρδου, δροσερό πράσινο τσάι, αμυγδαλέλαιο, λάδι δεντρολίβανου, μέλι ή γάλα καρύδας. Αν και κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, η έρευνα δεν υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά τους.

Άλλοι στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας όπως ο βελονισμός και η αρωματοθεραπεία. Αλλά και εδώ υπάρχουν ελάχιστα, έως καθόλου, στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεραπείες.

Αλωπεκία: Συμπτώματα

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η αποσπασματική τριχόπτωση. Μπαλώματα μαλλιών σε μέγεθος νομίσματος αρχίζουν να πέφτουν, κυρίως από το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε σημείο τριχοφυΐας, συμπεριλαμβανομένων των γενειάδων και των βλεφαρίδων.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική, να αναπτυχθεί σε λίγες μόνο ημέρες ή σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Μπορεί να υπάρχει φαγούρα ή αίσθημα καύσου στην περιοχή πριν από την τριχόπτωση. Οι θύλακες των τριχών δεν καταστρέφονται και έτσι οι τρίχες μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου εάν η φλεγμονή των ωοθυλακίων υποχωρήσει. Τα άτομα που εμφανίζουν μόνο μερικά μπαλώματα τριχόπτωσης έχουν συχνά μια αυθόρμητη, πλήρη ανάρρωση χωρίς καμία μορφή θεραπείας.

Περίπου το 30% των ατόμων που εκδηλώνουν γυροειδή αλωπεκία διαπιστώνουν ότι η κατάστασή τους είτε γίνεται πιο εκτεταμένη είτε γίνεται ένας συνεχής κύκλος τριχόπτωσης και αναγέννησης.

Περίπου οι μισοί ασθενείς αναρρώνουν από γυροειδή αλωπεκία εντός 1 έτους, αλλά πολλοί θα εμφανίσουν περισσότερα από ένα επεισόδια. Περίπου το 10% των ασθενών εν τέλει θα αναπτύξουν ολική αλωπεκία ή καθολική αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών και μερικές φορές αυτές οι αλλαγές είναι το πρώτο σημάδι ότι η πάθηση αναπτύσσεται.

Υπάρχουν ορισμένες μικρές αλλαγές που μπορεί να συμβούν στα νύχια:

  • εμφανίζονται σημειακά βαθουλώματα
  • εμφανίζονται λευκές κηλίδες και γραμμές
  • τα νύχια γίνονται τραχιά
  • τα νύχια χάνουν τη λάμψη τους

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

Μελέτη συνδέει τα ζαχαρούχα ποτά με την ανδρική τριχόπτωση

Η τριχόπτωση δεν οφείλεται πάντα στα γονίδια. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

φωτό: iStock