Μελέτη συνδέει τα ζαχαρούχα ποτά με την ανδρική τριχόπτωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχόπτωση
Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της δυτικού τύπου διατροφής και της ανδρικής τριχόπτωσης.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nutrients διερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και την τριχόπτωση σε νεαρούς άνδρες στην Κίνα.

Οι νεαρότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζαχαρούχων ποτών, όπως χυμοί, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά ή τσάι/καφέ με ζάχαρη.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία και τα συναισθηματικά προβλήματα. Ωστόσο, οι επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της τριχόπτωσης και των ζαχαρούχων ποτών είναι ακόμη λίγες, ειδικά όσον αφορά τον νεαρό πληθυσμό. Επομένως, αυτή η συσχέτιση πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντική έρευνα.

Σχετικά με τη νέα έρευνα

Διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022 στην ηπειρωτική Κίνα. Συνολικά 1.951 άνδρες ηλικίας 18–45 ετών συμμετείχαν από 31 επαρχίες της χώρες. Για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε μια αυτοαναφερόμενη διαδικτυακή έρευνα. Δύο ερωτήσεις προστέθηκαν σκόπιμα στην έρευνα για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των απαντήσεων. Επιπλέον, τέσσερις τύποι συμμετεχόντων αποκλείστηκαν: εκείνοι με λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής, καρκίνο, παράλογα σωματικά δεδομένα και εκείνοι που χρειάστηκαν λιγότερο από 5 λεπτά για να ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας/συχνότητας της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της ανδρικής τριχόπτωσης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, κατάσταση μαλλιών, γενικότερη διατροφή, τρόπο ζωής, καθώς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας για την ανδρική τριχόπτωση από κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και την ανδρική τριχόπτωση.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξορθολογιστεί με πολλούς πιθανούς άμεσους και έμμεσους μηχανισμούς. Τα βιοχημικά συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA) στο τριχωτό της κεφαλής υποδηλώνουν μια υπερδραστήρια οδό πολυόλης (polyol). Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα ποτά αυτά πυροδοτεί υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στον ορό, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την οδό της πολυόλης. Αυτό μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που είναι διαθέσιμη στα κερατινοκύτταρα του εξωτερικού περιβλήματος της ρίζας των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συχνά συνδυάζεται και με υψηλή πρόσληψη λιπιδίων και η ανδρική τριχόπτωση έχει φανεί ότι προκαλείται από μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή. Αυτό το φαινόμενο έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα σε ποντίκια. Ωστόσο, η συσχέτιση ανάμεσα στα ζαχαρούχα ποτά και την ανδρική τριχόπτωση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για τη συχνότητα πρόσληψης ελαίων, λίπους και τηγανητών φαγητών.

Αυτό έδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που συνδέεται με την ανδρική τριχόπτωση.

Σύμφωνα με την μελέτη, χρόνιες ασθένειες και συναισθηματικοί παράγοντες μεσολαβούν επίσης στη συσχέτιση αυτή.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με την ανδρική τριχόπτωση. Όταν ο παράγοντας PTSD ελήφθη υπόψη στα αποτελέσματα, η συσχέτιση ανάμεσα σε ζαχαρούχα ποτά και τριχόπτωση δεν ήταν πλέον επαρκώς σημαντική. Αυτό το εύρημα έδειξε ότι το PTSD είναι πιο σημαντικός παράγοντας τριχόπτωσης από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Περιορισμοί της έρευνας

  • Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συνεπή εκτίμηση των αιτιωδών και χρονικών σχέσεων μεταξύ της τριχόπτωσης και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.
  • Επίσης, το εάν αυτά τα ποτά επηρεάζουν την τριχόπτωση, ή εάν απλά όσοι έχουν τριχόπτωση καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά, δεν ήταν σαφές στην μελέτη και θα πρέπει να διερευνηθεί σε μελλοντική έρευνα.
  • Επιπλέον, η μεροληψία δειγματοληψίας δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τα λιγότερο μορφωμένα άτομα και αυτά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ουσιαστικά αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική έρευνα.
  • Επίσης, δεν έγινε διάκριση μεταξύ των διαφορετικών βαθμών τριχόπτωσης. Δεδομένου ότι η όποια βαθμού τριχόπτωση δεν διαγνώστηκε κλινικά, τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν μόνο ενδεικτικό αποτέλεσμα.
  • Τέλος, οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση άλλων ζαχαρούχων προϊόντων πέραν των ποτών. Επομένως, οι ακριβείς επιδράσεις της ζάχαρης στην τριχόπτωση δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω μεγαλύτερης κλίμακας και ακρίβειας μελετών.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τριχόπτωση δεν οφείλεται πάντα στα γονίδια. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

Γιατί αυξάνει το στρες τον κίνδυνο τριχόπτωσης. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

6 τροφές που μπορεί να σε σώσουν από την τριχόπτωση

Γυροειδής αλωπεκία: Αιτία, συμπτώματα και αντιμετώπιση