Αιτία παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου τα πάνω από 30 λεπτά ύπνου μέσα στην ημέρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ύπνος
Ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος για πάνω από 30 λεπτά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος είναι γνωστό ότι συνδέεται με γενικά χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία και με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τώρα μια νέα μελέτη εξετάζει το εάν και κατά πόσον ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται είτε με καλύτερα είτε με χειρότερα αποτελέσματα υγείας.

Μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο Obesity, η οποία συνδέει τον “υπνάκο” μέσα στην ημέρα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Ο υπνάκος μπορεί να περιγραφεί ως ένα σημαντικό διάλειμμα που ξεπερνάει ένα απλό μεσημεριανό γεύμα και φτάνει στο να κοιμάστε για λίγη ώρα πριν συνεχίσετε την ημέρα σας. Η κύρια εστίαση της μελέτης ήταν στο πώς η διάρκεια αυτού του ύπνου μέσα στην ημέρα συνδέεται με την μεταβολική υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν αυτός ο ύπνος ξεπερνάει τα 30 λεπτά τότε συνδέεται στενότερα με αυξήσεις στους δείκτες κακής υγείας. Αυτό περιελάμβανε:

  • υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος
  • αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και
  • αυξομειώσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

Ο μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου

Η ίδια η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3.275 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 41 ετών, άντλησε συμμετέχοντες από προηγούμενη έρευνα που ονομαζόταν Obesity, Nutrigenetics, Timing, and Mediterranean (ONTIME).

  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος διάρκειας άνω των 30 λεπτών συνδεόταν με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και φτωχότερους δείκτες υγείας, όπως υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
  • Από την άλλη, τα άτομα που συνήθιζαν να μην υπερβαίνουν τα 30 λεπτά υπνάκου μέσα στην ημέρα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μεσημεριανό ύπνο για περισσότερο από μισή ώρα, είχαν αύξηση 2,1% στον ΔΜΣ και υψηλότερη βαθμολόγηση στην κλίμακα MetS (υποδηλώνει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου) κατά 8,1%.

Εξετάζοντας τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν πάνω από 30 λεπτά μέσα στην ημέρα μία φορά την εβδομάδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν, καθώς και να φάνε, να κοιμηθούν και να συμμετάσχουν σε σωματική δραστηριότητα πιο αργά.

Υπνάκος από υπνάκο διαφέρει

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Marta Garaulet από το πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πολιτιστική σημασία της συνήθειας για ύπνο το μεσημέρι σε κάθε χώρα, που έχει διαφορετικά έθιμα και τρόπο ζωής:

“Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και στις ΗΠΑ, όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, αρκετοί άνθρωποι παίρνουν έναν υπνάκο. Νομίζω ότι το ερώτημα είναι, αν θα πρέπει να προτείνουμε τον υπνάκο το μεσημέρι ως συνήθη πρακτική και στις ΗΠΑ, όπως είναι για τις μεσογειακές χώρες”.

Ο δρ. Frank A. J. L. Scheer, άλλος συγγραφέας της ίδιας μελέτης και μακροχρόνιος συνεργάτης της δρ. Garaulet σε παρόμοια έρευνα, λέει ότι αυτή η μελέτη αναδεικνύει επιπτώσεις στο πώς κατανοούμε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου για την υγεία.

“Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο ποια διάρκεια ύπνου μέσα στην ημέρα περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις αλλά μεγιστοποιεί τα ευεργετικά αποτελέσματα. Και από εκεί προέρχεται η ιδέα του ‘power nap’ (δυναμικός υπνάκος), και έτσι υπάρχουν πολλές έρευνες που τον υποστηρίζουν. Αλλά επικεντρώνονται κυρίως στη γνωστική απόδοση, ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε την καρδιομεταβολική συσχέτιση”.

Πώς ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με τον ΔΜΣ, το σάκχαρο του αίματος και την υπέρταση

Η δρ. Carleara Weiss, νοσοκόμα-ερευνήτρια της οποίας η μεταδιδακτορική εργασία επικεντρώθηκε στον κιρκάδιο ρυθμό, είπε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν γιατρούς και ασθενείς να κατανοήσουν και να διατυπώσουν καλύτερα το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να προκύψει από τις αλλαγές στον ύπνο:

“Επηρεάζει τη ρύθμιση των ορμονών, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τη σωματική απόδοση. Επομένως, είναι λογικό ότι ο μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού και κατ’ επέκταση την ορμονική ρύθμιση και τον μεταβολισμό μας”.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την πιθανότητα για Αλτσχάιμερ

Μπορεί ο ύπνος το μεσημέρι να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες της νύχτας;

Ο μεσημεριανός ύπνος εγείρει μνήμες φόβου, άγχους και συναισθηματικού τραύματος

Ο πολύς ύπνος διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

φωτό: iStock