Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι ανακάλυψαν ότι συμβαίνει στους πνεύμονες όσων κινδυνεύουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος
Τα άτομα που έχουν μέτρια αλλά μετρήσιμα μειωμένη πνευμονική λειτουργία είναι πιο πιθανό να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της European Respiratory Society.

Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος (Sudden Cardiac Death, ή SCD) είναι ένας απροσδόκητος θάνατος που προκύπτει από μια ξαφνική δυσλειτουργία στην καρδιά. Σε πολλά άτομα που πάσχουν από SCD, δεν υπάρχουν προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια. Πιστεύεται ότι ευθύνεται για περίπου το 20% όλων των θανάτων στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από SCD και να αποτρέψει τους θανάτους στο μέλλον.

Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος και πνευμονική λειτουργία

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τη δρ. Suneela Zaigham, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών – Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Είπε: «Παρόλο που ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος είναι συνηθισμένος, δεν γνωρίζουμε αρκετά για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο στον γενικό πληθυσμό. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υγείας των πνευμόνων και της καρδιάς, οπότε θέλαμε να διερευνήσουμε εάν οι μετρήσιμες διαφορές στην λειτουργία των πνευμόνων θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”.

Η δρ. Zaigham και οι συνεργάτες της μελέτησαν μια ομάδα 28.584 μεσήλικων ατόμων χωρίς γνωστά καρδιακά προβλήματα που ζούσαν στο Malmö της Σουηδίας. Όλοι συμμετείχαν σε τεστ σπιρομέτρησης, όπου τους ζητήθηκε να φυσήξουν σε ένα μηχάνημα για να μετρηθεί το πόσο καλά λειτουργούσαν οι πνεύμονές τους. Κατά τα επόμενα περίπου 40 χρόνια, οι ερευνητές κατέγραψαν τυχόν SCD (θάνατος ανήμερα ενός στεφανιαίου συμβάντος) ή τυχόν μη θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια (στεφανιαία επεισόδια όπου οι ασθενείς επέζησαν τις πρώτες 24 ώρες).

Διαπίστωσαν ότι η μετρήσιμα μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε άτομα μέσης ηλικίας σχετίζεται πιο έντονα με SCD (αύξηση κινδύνου κατά 23%) σε σχέση με ένα μη θανατηφόρο στεφανιαίο επεισόδιο (αύξηση κινδύνου κατά 8%) αργότερα στην ζωή.

Η μειωμένη πνευμονική λειτουργία ορίστηκε ως μειωμένη απόκλιση στην ποσότητα αέρα που μπορεί να φυσήξει ο ασθενής σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτή η απόκλιση ισοδυναμεί με περίπου 0,8 λίτρα αέρα.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τόσο την υγεία των πνευμόνων όσο και της καρδιάς, ωστόσο ο κίνδυνος παρέμεινε ίδιος ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η δρ. Zaigham δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει άμεσα τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και μη θανατηφόρων στεφανιαίων επεισοδίων και την συσχέτισή τους με την λειτουργία των πνευμόνων στον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το τεστ σπιρομέτρησης σε μεσήλικες και υγιείς θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που έχουν υψηλότερο κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για SCD να λάβουν εγκαίρως μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες καταστροφικού καρδιακού συμβάντος”.

Περιορισμοί της έρευνας

Μια πιθανή αδυναμία στην μελέτη είναι ότι όλα τα τεστ και τα ερωτηματολόγια έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της μελέτης και πολλοί παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Ο Marc Humbert, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είναι νέος Πρόεδρος της European Respiratory Society και Καθηγητής της Αναπνευστικής Ιατρικής στο Université Paris-Saclay, Γαλλία. Είπε: «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της υγείας των πνευμόνων και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Δείχνει υψηλότερο κίνδυνο θανάτων από μη θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια ακόμη και σε άτομα των οποίων η πνευμονική λειτουργία είναι ηπίως χαμηλότερη, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε αρκετά εύκολα. Έτσι, η λειτουργία των πνευμόνων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός εργαλείου ελέγχου.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε την συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεστ πνευμονικής λειτουργίας για να αποτρέψουμε θανάτων στο μέλλον».

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν το έργο τους εξετάζοντας εάν ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος θα μπορούσε να προληφθεί με τεστ πνευμονικής λειτουργίας ως μέρος της τρέχουσας εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν την συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του SCD, για να διαπιστώσουν εάν τυχόν καρδιακές ανωμαλίες, μεταβλητή αρτηριακή πίεση, ή γενετική ευαισθησία επηρεάζει αρνητικά την πνευμονική λειτουργία.

Πηγή: https://www.ersnet.org, https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Σημάδι ύπουλης και θανατηφόρας καρδιακής νόσου αν τα νύχια σας αρχίσουν να είναι έτσι