Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε μόνιμη απώλεια 10% του σωματικού βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια βάρους
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με φάρμακα απώλειας βάρους επέτρεψαν στα άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα να διατηρήσουν απώλεια βάρους σχεδόν 11% για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 10% προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Εάν η απώλεια βάρους μπορεί να διατηρηθεί, οι μεταβολικές ανωμαλίες μπορούν να αντιστραφούν με σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες, όπου η παχυσαρκία είναι η βασική αιτία”, δήλωσαν ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Michael A. Weintraub, από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού στο Weill Cornell Medicine.

Ο δρ. Weintraub και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματά τους στις 12 Ιουνίου στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας, που έγινε στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Η έρευνα ανοίγει ορίζοντα για καλύτερα θεραπευτικά σχήματα κατά της παχυσαρκίας

“Η μελέτη μας στον πραγματικό κόσμο αποδεικνύει ότι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιτύχουν σημαντική απώλεια 10% του σωματικού βάρους και ότι η απώλεια αυτή διατηρείται μακροπρόθεσμα, είπε ο δρ. Weintraub.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 428 ασθενείς σε ένα ακαδημαϊκό κέντρο διαχείρισης βάρους.

“Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να σχεδιάσουν εξατομικευμένα, προσβάσιμα θεραπευτικά σχήματα, για να βοηθήσουν τους ασθενείς στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους”, είπε.

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν συμβουλές, ώστε να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε συνδυασμό με άσκηση. Τους προσφέρθηκε και επιπλέον συμβουλευτικές συνεδρίες με διαιτολόγο.

Η ιατρική παρέμβαση περιελάμβανε εγκεκριμένα φάρμακα απώλειας βάρους, με βάση τις ουσίες μετφορμίνη, φαιντερμίνη και τοπιραμάτη.

Μέχρι και την τελευταία τους επίσκεψη, οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο δύο από αυτά τα φάρμακα για τη διαχείριση του βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 5 χρόνια και παρατήρησαν μια μέση απώλεια βάρους 10,7%.

Το ένα τρίτο των ασθενών διατήρησε απώλεια βάρους της τάξης του 15%

“Στην μελέτη μας, μείναμε έκπληκτοι με το μέγεθος της απώλειας βάρους που επιτεύχθηκε και διατηρήθηκε από τους συμμετέχοντες”, δήλωσε ο δρ. Weintraub και πρόσθεσε: “Με την προσθήκη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, οι ασθενείς έχασαν και διατήρησαν κατά μέσο όρο το 10% του σωματικού τους βάρους, που σε αυτήν την ομάδα αντιστοιχούσε σε 10 κιλά.

Πρόσθεσε ότι το ένα τρίτο των ασθενών πέτυχε μια τουλάχιστον 15% μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

“Εάν η απώλεια βάρους μπορεί να διατηρηθεί, οι μεταβολικές ανωμαλίες μπορούν να αντιστραφούν με σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες, όπου η παχυσαρκία είναι η βασική αιτία”, είπε ο δρ. Weintraub.

Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα απώλειας βάρους;

Ο δρ. Suchitra Rao, ιατρός βαριατρικής στο O’Connor Hospital στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, είπε ότι όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, τα φάρμακα απώλειας βάρους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους με ασφαλή τρόπο.

“Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, πολύπλοκη και υποτροπιάζουσα ασθένεια. Μπορεί να είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η λήψη φαρμάκων με την επίβλεψη γιατρού μακροπρόθεσμα για τη διατήρηση της απώλειας βάρους και την αποφυγή της επανάκτησής του”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο δρ. Rao πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για την προώθηση και τη διατήρηση της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:

  • την προσαρμογή σε μια υγιεινή διατροφή
  • την τακτική άσκηση ανεξάρτητα από την ηλικία
  • τη διαχείριση του άγχους και
  • τον επαρκή ύπνο

Σύμφωνα με την δρ. Minisha Sood, ενδοκρινολόγο στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, αν και όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες, το πραγματικό ζήτημα είναι εάν τα οφέλη ενός φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων του:

“Στην περίπτωση της παχυσαρκίας, συχνά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Η μετφορμίνη, η τοπιραμάτη και η φαιντερμίνη έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια με επιτυχία με ασφαλή τρόπο”.

Η δρ. Sood επεσήμανε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν διαχειρίσιμες παρενέργειες και μπορούν εύκολα να διακοπούν, εάν κάποιος εμφανίσει αφόρητες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, όταν διακοπεί το φάρμακο, το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους

Σύμφωνα με τον δρ. Weintraub, τα ευρήματά του δείχνουν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί σημαντική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

“Παρόλο που θα απαιτηθεί ισόβια λήψη φαρμάκων, οι παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την μελέτη ήταν σχετικά ήπιες”, είπε.

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με αυτό και, συνεπώς, μείωση του κόστους άλλων φαρμάκων, καθώς και μείωση της αναπηρίας και μελλοντικών επιπλοκών αυτών των ιατρικών προβλημάτων.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η #1 συνήθεια σύμφωνα με διαιτολόγο για πιο γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να κάνετε δίαιτα

Αυτή η διατροφή (όχι δίαιτα) βοήθησε ανθρώπους να χάσουν 6 κιλά σε 4 μήνες [έρευνα]

4 διατροφικές συνήθειες που ρίχνουν τον μεταβολισμό και δυσκολεύουν την απώλεια βάρους μετά τα 50

Συνδυασμοί τροφών για απώλεια βάρους