Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να προβλέψετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή προσβολή
Όσον αφορά τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο.

Το αν καπνίζετε, αν έχετε υπέρταση, αν είστε υπέρβαροι, αν έχετε διαβήτη ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα να πάθετε καρδιακή προσβολή.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να προβλέψετε το επίπεδο κινδύνου σας και, μάλιστα, είναι ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να το κάνετε.

Ένα τεστ ασβεστίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Με μία στεφανιαία σάρωση ασβεστίου, έναν τύπο αξονικής τομογραφίας της καρδιάς, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να μετρήσει την ποσότητα ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Αυτό θα δείξει την πιθανή συσσώρευση αθηροσκληρωτικής πλάκας που, εάν υπάρχει, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Αν η συγκέντρωση ασβεστίου βρεθεί να είναι μηδέν σημαίνει ότι δεν έχετε αποθέσεις ασβεστίου και άρα έχετε χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής τα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Η βαθμολογία 400 και πάνω σας τοποθετεί στα άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός 10 ετών.
  • Η βαθμολογία 1.000 και πάνω σημαίνει ότι έχετε έως και 25% πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής εντός ενός έτους, αν δεν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία

καρδιακή προσβολή

Οι γιατροί συνιστούν το “τεστ ασβεστίου” όταν φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ηλικία

Ακόμα κι αν δεν έχετε γνωστά συμπτώματα καρδιακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου, οι καρδιολόγοι συνιστούν συνήθως στους άνδρες να κάνουν στεφανιαία σάρωση ασβεστίου όταν κλείσουν τα 40 χρόνια ζωής. Αντιστοίχως, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνιστάται το ίδιο από τα 50 έτη και μετά.

Βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι απαραίτητο για όσο διάστημα ο γιατρός σας καθορίζει ότι διατρέχετε πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά το να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας όταν φτάσετε σε αυτήν την ηλικία είναι πάντα θετικό.

Η ηλικία σας αλλάζει την σημασία της βαθμολογίας σας

Το πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα επηρεάζεται από την ηλικία σας κατά τη στιγμή του τεστ. Για παράδειγμα, εάν είστε 40 ετών και έχετε βαθμολογία 50, αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο. Αλλά κάποιος 80χρονος με βαθμολογία 50 έχει χαμηλό κίνδυνο, επειδή η αθηροσκληρωτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ αργά.

Εάν έχετε υψηλό σκορ για την ηλικία σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διατροφικές αλλαγές ή άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα όπως οι στατίνες μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση των επιπέδων κινδύνου μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση ή/και την χοληστερόλη.

Πηγές: https://www.everydayhealth.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή προσβολή: Το πιο άγνωστο σύμπτωμα είναι στο στόμα – Τι νιώθουν πολλοί πριν το έμφραγμα

Ξαφνική καρδιακή προσβολή σε αθλητές: Οι 3 βασικές αιτίες και τα σημάδια “συναγερμού”

Αν στο δέρμα σας συμβαίνει αυτό, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Είναι κρίση πανικού ή έμφραγμα; Πώς να τα ξεχωρίσετε