Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου των ηλικιωμένων, αν διανυκτερεύσουν στα Επείγοντα

  • Iatropedia newsroom
επείγοντα
Οι ηλικιωμένοι που περιμένουν μια νύχτα στα επείγοντα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ή να έχουν νέα προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα από Γάλλους ερευνητές δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η ανάλυση περιελάμβανε 1.598 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω που πήγαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και έμειναν εκεί όλη τη νύχτα περιμένοντας την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Η μέση ηλικία των ατόμων στη μελέτη ήταν 86.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα για δύο ομάδες: εκείνων που παρέμειναν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών από τα μεσάνυχτα έως τις 8 π.μ. και εκείνων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο συν-συγγραφέας Dr. Yonathan Freund, MD, PhD, χαρακτήρισε την περίοδο μελέτης κατά τον Δεκέμβριο του 2022 μια «περίεργη εποχή» επειδή η Ευρώπη, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, περνούσε μια τριπλή επιδημία γρίπης, COVID-19 και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

«Είχαμε ένα τεράστιο κύμα ηλικιωμένων ασθενών που χρειάζονταν νοσοκομειακές κλίνες και φυσικά δεν ήταν αρκετές», είπε ο Dr. Freund, ο οποίος είναι γιατρός στο Παρίσι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης της Γαλλίας.

Ποια τα αποτελέσματα της μελέτης

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που έμειναν μια νύχτα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε ποσοστό 40% υψηλότερο από εκείνο των ατόμων που εισήχθησαν σε δωμάτιο πριν από τα μεσάνυχτα.

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που διανυκτέρευσαν στα Επείγοντα ήταν 15,7%, σε σύγκριση με 11,1% για τα άτομα που πήραν δωμάτιο πριν από τα μεσάνυχτα.

Το αυξημένο ποσοστό θανάτων κατά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά την παραμονή τους στο δωμάτιο επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ιδιαίτερα υψηλότερο μεταξύ των ατόμων που δεν ήταν πλήρως ανεξάρτητοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονταν βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα άτομα που πέρασαν τη νύχτα στα Επείγοντα είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό άλλων προβλημάτων υγείας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με άτομα που εισήχθησαν πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι διανυκτερεύσεις εκεί συνδέθηκαν με 24% αυξημένο κίνδυνο νέων προβλημάτων υγείας. Τα νέα προβλήματα που αναζήτησαν οι ερευνητές περιλάμβαναν πτώσεις, μολύνσεις, αιμορραγία, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, έλκη πίεσης και θρόμβους αίματος.

Άτομα που δεν διανυκτέρευσαν και παρέμειναν στα Επείγοντα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με εκείνους που εισήχθησαν πριν το ρολόι έδειξε 12.00 πμ.

Προτάσεις

Πριν από την πανδημία COVID-19, το 90% των τμημάτων έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ ανέφεραν τακτικά υπερπληθώρα εισερχομένων και οι χρόνοι αναμονής ήταν κατά μέσο όρο περισσότερες από 2,5 ώρες το 2022, σύμφωνα με ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη μελέτη.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν πολλές επιλογές για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νοσοκομεία ώστε να κάνουν βελτιώσεις, έγραψαν οι συγγραφείς σχολίων Timothy S. Anderson, MD, MAS, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και Shoshana J. Herzig, MD, MPH, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Πρότειναν τη δημιουργία νέων τμημάτων στα Επείγοντα, που να είναι λιγότερο αγχωτικά και την εκπαίδευση του προσωπικού για την παρακολούθηση των ατόμων που απλώς περιμένουν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή: webmd.com                Φωτογραφίες: istock