Αφυδάτωση: ποια τα συμπτώματα πως αντιμετωπίζεται

  • Iatropedia
Πλέον το καλοκαίρι είναι και ημερολογιακά προ των πυλών και ήδη ο καιρός έχει αλλάξει. Γίνεται πιο ζεστός με λιγότερη υγρασία και ο ήλιος πιο λαμπερός. Ένα από τα πιο συχνά “ατυχήματα” του καλοκαιριού, είναι να μην προσέξουμε και να πάθουμε αφυδάτωση. Η κατάσταση περιπλέκεται και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν η αφυδάτωση εμφανιστεί σε βρέφη και μικρά παιδιά, ή και ηλικιωμένους. Πως παθαίνουμε όμως αφυδάτωση; τι πρέπει να προσέξουμε; ποια είναι τα συμπτώματα της και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Του Σπύρου Γαλάνη

Γενικού- Οικογενειακού γιατρού

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα μας χάνει περισσότερα υγρά από ό, τι το ποσό που έχουμε λάβει .Το νερό χάνεται συνήθως με την αναπνοή, τον ιδρώτα, την ούρηση . Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται με την πρόσληψη νερού και άλλων υγρών. Ένας μέσος άνθρωπος χάνει από δύο έως τρία λίτρα νερού μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Η αυξημένη δίψα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της μείωσης των επιπέδων του νερού στο σώμα μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι σε θέση να πίνουν νερό ή άλλα υγρά αμέσως σε ορισμένες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η κατάσταση εξελίσσεται σε αφυδάτωση. Μία μείωση της περιεκτικότητας νερού στο σώμα αντανακλά επίσης στα ούρα που εκκρίνονται. Η παραγωγή ούρων μειώνεται όταν αφυδατωνόμαστε. Επίσης, η όψη τους γίνεται πιο σκοτεινή και πιο συγκεντρωμένη.

Μόλις εγκατασταθεί η αφυδάτωση, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλάδα ή και να μην είστε σε θέση να σταθείτε ή να περπατήσετε. Το στόμα μπορεί να είναι ξηρό και κολλώδες και μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένος και άρρωστος. Σε περίπτωση παρατεταμένης διάρκειας της αφυδάτωσης, παρατηρούνται επίσης βαθουλωμένα μάτια και έλλειψη δακρύων. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν τη δίψα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο εμετός και η διάρροια θα πρέπει να ειδοποιούν το γονέα σχετικά με τη πιθανότητα της αφυδάτωσης. Τα αφυδατωμένα βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν κάποια από τα συμπτώματα όπως ξηρό και κολλώδες στόμα, ξηρά χείλη και μειωμένα δάκρυα. Μείωση της συχνότητας σε βρεγμένες πάνες στα βρέφη ή μειωμένη ούρηση σε παιδιά και ενήλικες που είναι άρρωστοι πρέπει να εγείρει την υποψία της αφυδάτωσης .Σε περίπτωση εγκατάστασης της αφυδάτωσης αναζητήστε ιατρική βοήθεια .

Τι να κάνετε προληπτικά

Μέχρι τη στιγμή που θα διψάσετε, είστε ήδη αφυδατωμένοι, οπότε αποφύγετε να είστε διψασμένοι.

Η αφυδάτωση μπορεί εύκολα να προληφθεί με κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και άλλων υγρών τακτικά. Ενώ 8 ποτήρια νερό αρκούν για έναν μέσο ενήλικα, ατομικές απαιτήσεις ενδέχεται να διαφέρουν με βάση τον τρόπο ζωής. Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο νερό, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Φορώντας κατάλληλα ρούχα για τη μείωση της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια μιας καυτής ημέρας μπορεί επίσης να αποτρέψετε την υπερβολική απώλεια νερού από το σώμα. Θυμηθείτε να μεταφέρετε αρκετό νερό όταν πρόκειται για ένα ταξίδι .

Έχετε νερό ή χυμούς όπου κι αν πάτε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να είναι τόσο απορροφημένα με το παιχνίδι ώστε να ξεχάσουν να ρωτήσουν για νερό, ακόμη και αν είναι διψασμένα.

Να θυμάστε ότι τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα από εμάς τους ενήλικες, οπότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι παίρνουν πολλά υγρά.

Σπύρος Γαλανης

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός

Αγ.Γόρδιος – Κέρκυρα

E-mail : Spirgalanis@yahoo.gr

Ι.Σ.Κερκυρας Συμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είστε άνδρας; Διαβάστε τις εξετάσεις που απαραίτητα πρέπει να κάνετε

Τα πάντα για τις πέτρες στα νεφρά

Πως προλαμβάνουμε καρκίνους, εμφράγματα και άλλες ασθένειες

Πως η μαγνητική καταιγίδα επηρεάζει τον οργανισμό μας. ΒΙΝΤΕΟ

Άνδρες: τελικά είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν

Οι γιαγιάδες…παχαίνουν τα εγγόνια τους