35χρονη ένιωθε “ηλεκτρικά κύματα” στα πόδια της: Αποδείχτηκε ότι είχε κάτι πολύ σοβαρό!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Όταν η 35χρονη γυναίκα έφτασε σε νοσοκομείο στη Γαλλία, είπε στους γιατρούς ότι ένιωθε “σαν να διαπερνούν ηλεκτρικά κύματα τα πόδια της”. Επιπλέον, ένιωθε αδύναμη και είχε βιώσει αρκετές πτώσεις πρόσφατα.

Τα ασυνήθιστα συμπτώματα της γυναίκας αποδείχτηκε ότι είχαν μια απίστευτη και σοβαρή αιτία: προνύμφες ταινίας που κρύβονταν στην σπονδυλική της στήλη, σύμφωνα την σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

Η γυναίκα ζούσε στη Γαλλία και είπε στους γιατρούς ότι δεν είχε φύγει από τη χώρα πρόσφατα. Αλλά είπε ότι έκανε ιππασία και είχε επαφή με βοοειδή. Εκτός από τα άλλα συμπτώματά της, η 35χρονη είπε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, δυσκολευόταν να ιππεύσει το άλογό της.

Μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε μια βλάβη στη σπονδυλική της στήλη, στον ένατο θωρακικό σπόνδυλο, ο οποίος βρίσκεται στην μέση της πλάτης.

προνύμφες

Κύστεις προνυμφών της ταινίας στη σπονδυλική στήλη της γυναίκας

Η γυναίκα χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της βλάβης και οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι προκλήθηκε από μόλυνση με Echinococcus granulosus, μια μικρή ταινία που βρίσκεται σε σκύλους και ορισμένα ζώα φάρμας, όπως πρόβατα, βοοειδή, κατσίκες και χοίρους.

Αυτή η ταινία μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται κυστική εχινοκόκκωση (cystic echinococcosis). Προνύμφες της ταινίας σχηματίζουν κύστεις που αναπτύσσονται αργά στο σώμα ενός ατόμου-ξενιστή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αυτές οι κύστεις συνήθως αναπτύσσονται στο ήπαρ, ή τους πνεύμονες, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο, οι λοιμώξεις των οστών, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης, είναι σπάνιες, αποτελώντας μόλις το 0,5-4% των περιπτώσεων αυτής της νόσου, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Ο κύκλος ζωής της ταινίας Echinococcus granulosus είναι κάπως περίπλοκος: Η “ενήλικη” μορφή του σκουληκιού ζει στα έντερα των σκύλων και μπορεί να φτάσει τα 6 χιλιοστά σε μήκος. Τα αυγά της ταινίας περνούν στα κόπρανα των σκύλων και άλλα ζώα φάρμας μολύνονται, όταν καταναλώνουν τροφή, ή νερό που είναι μολυσμένο με τα αυγά της ταινίας. Μόλις τα καταπιούν τα αυγά, αυτά εξελίσσονται σε προνύμφες, αλλά δεν μπορούν να εξελιχθούν σε ενήλικα σκουλήκια αν δεν καταποθούν ξανά από σκύλους (κάτι που μπορεί να συμβεί εάν τα σκυλιά τρέφονται με σφαγμένα ζώα, σύμφωνα με το CDC).

Οι άνθρωποι μολύνονται με Echinococcus granulosus, όταν καταπίνουν τα αυγά της ταινίας, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφή ή νερό που είναι μολυσμένο με κόπρανα μολυσμένων σκύλων. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν κατανάλωσε φυτά ή μούρα που μαζεύτηκαν από χωράφια όπου βρίσκονταν μολυσμένοι σκύλοι. Οι άνθρωποι θεωρούνται “τυχαίοι” ξενιστές, επειδή δεν εμπλέκονται στην μετάδοση της νόσου στους σκύλους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα σκουλήκια δεν μπορούν να «ενηλικιωθούν» μέσα σε ανθρώπους, παρά μόνο στα ζώα.

Ο δρ. Lionel Piroth, λοιμωξιολόγος στο Centre Hospitalier Universitaire de Dijon, ο οποίος θεράπευσε την 35χρονη, είπε ότι η κυστική εχινοκόκκωση “είναι πολύ σπάνια στη Γαλλία” και δεν ήταν σαφές το πώς ακριβώς μολύνθηκε η γυναίκα. Δεν ανέφερε ότι είχε κάποια επαφή με σκύλους, άλλωστε.

Μια πιθανότητα είναι ότι η γυναίκα θα μπορούσε να είχε αρρωστήσει τρώγοντας λαχανικά, που ήταν μολυσμένα με το παράσιτο, είπε ο δρ. Piroth. Εάν συνέβη αυτό, τα λαχανικά θα είχαν μολυνθεί από έναν μολυσμένο σκύλο. Το ακόμα πιο περίεργο ήταν ότι η άτυχη γυναίκα ήταν η μόνη στην οικογένειά της που μολύνθηκε.

Εκτός από χειρουργική επέμβαση, η 35χρονη υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιπαρασιτικό φάρμακο. Εννέα μήνες αργότερα, δεν είχε μακροχρόνια συμπτώματα της λοίμωξης, ούτε και άλλα σημάδια ότι αυτή μπορεί να επανέλθει, ανέφερε η έκθεση.

Πηγές: https://www.livescience.com, https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν νιώσετε αυτά, ίσως έχετε ταινία παράσιτο στο έντερο

Της βρήκαν τεράστιο αυγό σκουληκιού-ταινίας στον εγκέφαλο κι εκείνη είναι… τρισευτυχισμένη!

Έφαγε σούσι και ο πονόλαιμος που ένιωθε ήταν σκουλήκι στις αμυγδαλές!

Βλέπετε ΑΥΤΟ το περίεργο “εξόγκωμα” στο μάτι της; Ήταν σκουλήκι που σερνόταν κάτω από το δέρμα