Έφαγε σούσι και ο πονόλαιμος που ένιωθε ήταν σκουλήκι στις αμυγδαλές!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σούσι
Όταν ξυπνάς με πονόλαιμο, συνήθως είναι κρυολόγημα, αλλεργία, εποχιακή γρίπη ή ακόμα και… Covid-19.

Ωστόσο, ο πονόλαιμος μιας 25χρονης γυναίκας αποδείχθηκε εντελώς διαφορετικός, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Είχε σκουλήκι στην αριστερή αμυγδαλή!

Όταν η 25χρονη γυναίκα από την Ιαπωνία πήγε στο γιατρό με πονόλαιμο που διαρκούσε πέντε ημέρες, μια απλή εξέταση αποκάλυψε ένα μαύρο σκουλήκι 38 χιλιοστών στην αριστερή αμυγδαλή.

Το σκουλήκι ταυτοποιήθηκε ως είδους Pseudoterranova azarasi (ένα παρασιτικό σκουλήκι που τείνει να μολύνει θαλάσσια θηλαστικά, όπως φώκιες) και είχε ήδη εξελιχθεί σε προνύμφη τέταρτου σταδίου και απέβαλε το δέρμα του!

Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχαν άλλες αιτίες για το παράσιτο και ότι ο πονόλαιμος της γυναίκας επουλώθηκε γρήγορα μόλις ο… εισβολέας αφαιρέθηκε με μια απλή λαβίδα.

Το παράσιτο πιθανότατα βρέθηκε στην αμυγδαλή της γυναίκας μέσω ενός κομματιού σασίμι, ένα είδος σούσι. Καθώς το παράσιτο απαντάται συχνότερα στα θαλάσσια θηλαστικά, είναι πιθανό αυτός ο τύπος παρασίτου να μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα όταν κανείς φάει ωμό ψάρι. Το παράσιτο τότε θα ήταν πιθανότερο να υπάρχει στο στομάχι και όχι στο λαιμό.

Το συγκεκριμένο παράσιτο σχετίζεται με ένα κοινό παρασιτικό σκουλήκι που ονομάζεται Anisakis simplex, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του στομάχου.

Πόσο πιθανό είναι να έχετε παράσιτο από το σούσι;

Εάν σας αρέσει το σούσι πρέπει να ξέρετε ότι μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διαπίστωσε μια δραματική αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης σκουληκιών στον άνθρωπο όταν καταναλώνουν ωμά ή μη-επαρκώς μαγειρεμένα θαλασσινά.

Σύμφωνα με την μελέτη, η πιθανότητα μόλυνσης με παράσιτα από τροφές έχει αυξηθεί 283 φορές από τη δεκαετία του 1970, αυξάνοντας αναλόγως τον κίνδυνο στομαχικών μολύνσεων. Τέτοιες προκαλούνται από το σκουλήκι Anisakis (ανισακίαση) και σπάνια διαγιγνώσκεται, καθώς τα σκουλήκια είναι δύσκολο να εντοπιστούν και τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένα παράσιτο που φωλιάζει μέσα σε μια αμυγδαλή είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό.

Πηγή: https://www.health24.com