Το οδοντικό νήμα και τα βουρτσάκια πρέπει να τα χρησιμοποιείτε πριν ή μετά το βούρτσισμα;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βούρτσισμα
Όλοι πρέπει να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιούμε και οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια τακτικά. Αλλά, πώς, και πόσο συχνά; Και παίζει ρόλο αν το κάνουμε πριν ή μετά το βούρτσισμα; Έχει σημασία; Η περιοδοντολόγος δρ. Sasha Ross απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα για τις συνήθειες στοματικής υγιεινής.

Πρώτα απ’ όλα, τι κάνουμε πρώτα; Να χρησιμοποιούμε οδοντικά βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα πριν ή μετά το βούρτσισμα;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα”, λέει η δρ.Ross, “αν και μια μελέτη προτείνει ότι το νήμα πριν το βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος, οπότε συνήθως αυτό λέω στους ασθενείς μου”.

Βήμα πρώτο: Οδοντικό νήμα και βουρτσάκια ανάμεσα στα δόντια

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται η δρ. Ross εξέτασε τα αποτελέσματα τόσο του οδοντικού νήματος πριν το βούρτσισμα όσο και του βουρτσίσματος πριν από το οδοντικό νήμα για να προσδιορίσει αν και ποιο από τα δύο ήταν καλύτερο για την υγεία των δοντιών. Διαπίστωσε ότι όταν προηγείται το οδοντικό νήμα υπάρχει εν τέλει λιγότερη οδοντική πλάκα.

“Το νήμα είναι απίστευτα σημαντικό γιατί μελέτες δείχνουν επανειλημμένα ότι μόνο το βούρτσισμα δεν φτάνει στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια. Αν δεν απαλλαγείτε από την πλάκα εκεί, μπορεί να εκδηλώσετε περιοδοντική νόσο”.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το οδοντικό νήμα “άνοιξε τον δρόμο” για το φθόριο στην οδοντόκρεμα να εισχωρήσει και να κάνει δουλειά ανάμεσα στα δόντια.

Βήμα δεύτερο: Βουρτσίστε τα δόντια σας

Για βέλτιστη στοματική υγιεινή, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και εάν τρώτε πολλά, μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει επίσης να τα βουρτσίζετε πιο συχνά, για την πρόληψη της τερηδόνας.

“Τουλάχιστον μία από τις δύο φορές, θα πρέπει να βουρτσίζετε για δύο ολόκληρα λεπτά, συμβουλεύει η δρ. Ross. Συνιστά να επενδύσετε σε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία έχει ενσωματωμένο χρονόμετρο που σας λέει πότε έχουν τελειώσει τα δύο λεπτά σας. Και φροντίστε να επιλέξετε μια οδοντόκρεμα με φθόριο.

Βήμα τρίτο: Κάντε γαργάρες με στοματικό διάλυμα

Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην τυπική ρουτίνα στοματικής σας υγιεινής. Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα ή τα βουρτσάκια, αλλά είναι μια καλή κίνηση για να ολοκληρώσετε την καθημερινή σας ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε χαλασμένα δόντια; Ποια νοσήματα απειλούν την υγεία σας

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν, ή μετά το πρωινό;

Δεν αρκεί το βούρτσισμα: Τι να τρώτε για γερά και υγιή δόντια

Μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε