Τι αναπτύσσεται στο μπουκάλι ή κανάτα φίλτρου με νερό για το ψυγείο – Πώς και πόσο συχνά το πλένουμε

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπουκάλι
Τι να κάνετε για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, μυκήτων και μούχλας.

Μπορεί να πίνετε νερό από τη βρύση ή από το αντίστοιχο σύστημα στο ψυγείο σας. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ή μια κανάτα με φίλτρο που τα γεμίζετε και τα έχετε στο ψυγείο.

Δεδομένου ότι το νερό είναι συνήθως διαυγές, πολλοί νομίζουν ότι είναι πάντα πεντακάθαρο. Ωστόσο, σε οποιοδήποτε δοχείο νερού μπορεί να αναπτυχθούν βακτηρίδια, εάν δεν το καθαρίζετε καλά μια στο τόσο.

Δείτε τι συνιστούν οι ειδικοί για την σωστή συντήρηση των δοχείων νερού και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνετε.

Το εβδομαδιαίο πλύσιμο είναι το καλύτερο

Η Hannah Newman, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο Lenox Hill Hospital, συνιστά να αδειάζετε και να πλένετε το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό τουλάχιστον κάθε 1-2 εβδομάδες, για να αποτρέψετε τη δημιουργία βακτηρίων, μούχλας ή άλγης.

Ειδικά την κανάτα με φίλτρο, θα πρέπει να την καθαρίζετε κάθε φορά που αλλάζετε το φίλτρο, με τη συχνότητα που αναφέρουν οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Πώς πλένουμε το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό

Ακολουθήστε τα βήματα που συνιστούν οι ειδικοί:

 1. Αδειάστε το δοχείο
 2. Αφαιρέστε το καπάκι, το φίλτρο και άλλα μέρη
 3. Πλύνετε το δοχείο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό/σαπούνι
 4. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι ή βούρτσα για να τρίψετε το εσωτερικό του δοχείου, φροντίζοντας να φτάσει σε όλες τις γωνίες
 5. Ξεπλύνετε καλά το δοχείο με καθαρό νερό
 6. Αφήστε το να στεγνώσει ανάποδα για αρκετά λεπτά, ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας

Η Newman συνιστά να κρατάτε το δοχείο με το νερό μακριά από πράγματα που θα μπορούσαν να το μολύνουν. Για παράδειγμα, αν έχετε ωμό κρέας στον πάγκο της κουζίνας, μην τοποθετείτε το μπουκάλι με το νερό ακριβώς δίπλα της.

Εάν το νερό στο μπουκάλι τελειώνει, η Newman επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να τελειώσετε πρώτα ό,τι έχει απομείνει και να το πλύνετε γρήγορα πριν το ξαναγεμίσετε, αντί να συνεχίσετε να προσθέτετε νερό σε ό,τι έχει απομείνει.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πλένετε καλά το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό

Η Katia Martinez, ειδικός επικοινωνίας για την υγεία στο Division of Foodborne, Waterborne, and Environmental Diseases του CDC, λέει ότι εάν δεν πλύνετε το δοχείο με το νερό και δεν αντικαταστήσετε το φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, βακτήρια, μύκητες και αμοιβάδες μπορούν να δημιουργηθούν, να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Αυτά τα μικρόβια θα σχηματίσουν ένα βιοφίλμ στο εσωτερικό του δοχείου, που τα βοηθά να επιβιώσουν. Στα μάτια σας, θα μοιάζει απλώς με γλίτσα.

Ωστόσο, αυτή η γλίτσα είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα μικροβίων που ζουν μαζί, είπε η Martinez. “Ένα βιοφίλμ απελευθερώνει μια γλοιώδη ουσία που μοιάζει με κόλλα και επιτρέπει στα μικρόβια να κολλήσουν στις επιφάνειες. Η γλίτσα κρατά τις χημικές ουσίες επεξεργασίας του νερού μακριά από τα μικρόβια, κάτι που τα βοηθά να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν”, επισήμανε.

Ο Martin Bucknavage, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων στο Penn State Department of Food Science, είπε ότι εάν δεν φροντίζετε το μπουκάλι νερού σας, τα λεπτά στρώματα βιοφίλμ, που μπορεί να περιλαμβάνουν μούχλα ή άλγη, μπορούν να αναπτυχθούν και να πυκνώσουν. Μπορεί ακόμη και να συσσωρευτούν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τα δείτε με γυμνό μάτι και πιθανότατα θα αρχίσει να μυρίζει επίσης.

Μπορούν τα βακτήρια στο δοχείο νερού να προκαλέσουν ασθένειες;

Σύμφωνα με την Newman, οι τύποι βακτηρίων που συσσωρεύονται σε μια κανάτα νερού θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και ενδεχομένως να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Σύμφωνα με το CDC, τα υδατογενή μικρόβια, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες, προκαλούν συνήθως συμπτώματα όπως έμετο ή διάρροια σε περίπτωση κατάποσης. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τα μάτια ή το δέρμα.

Ωστόσο, ο Martinez είπε ότι οι πιθανότητες να εκτεθείτε σε αυτά τα βακτήρια και να αρρωστήσετε από το πόσιμο νερό είναι μικρές σε σύγκριση με την έκθεση με άλλους τρόπους.

Ο ίδιος είπε ότι ο κίνδυνος έκθεσης είναι υψηλότερος όταν το νερό:

 • εισπνέεται ως νεφέλωμα
 • έρχεται σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή
 • εισέρχεται στην μύτη
 • χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα ή την αποθήκευση φακών επαφής
 • πιτσιλιστεί στο μάτι κάποιου ενώ φοράει φακούς επαφής

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κάνουμε όλοι αυτό με τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά είναι ασφαλές;

Γιατί να ΜΗΝ αφήνετε πλαστικό μπουκάλι με νερό στον ήλιο, ή στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη

Πόσο καιρό διατηρούνται τα φαγητά στο ψυγείο. Αναλυτικός πίνακας από τον ΕΟΔΥ

Πιθανός κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε

φωτό: iStock