Πόσο καιρό διατηρούνται τα φαγητά στο ψυγείο. Αναλυτικός πίνακας από τον ΕΟΔΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
ψυγείο
Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε προσφάτως αναλυτικό πίνακα με τους συνιστώμενους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων στο ψυγείο ή/και στην κατάψυξη, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Η σωστή φύλαξη των τροφίμων έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή των τροφικών δηλητηριάσεων. Γνωρίζετε όμως ποια είναι η ελάχιστη θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο σας στη συντήρηση και ποια στην κατάψυξη; Ή πόσο καιρό αντέχουν τα ωμά σπασμένα αυγά ή η μαγειρεμένη πίτσα στο ψυγείο;

Οι σωστές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικές . Τα νοσήματα που καραδοκούν από την κατανάλωση ακατάλληλου τροφίμου ή νερού είναι πάρα πολλά. Υπερβαίνουν τα 250, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αυτά που ενδεχομένως έχετε ακούσει είναι εκείνα που προκαλούνται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η σιγκέλλα και το καμπυλοβακτήριο. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει τις τροφικές δηλητηριάσεις από κολοβακτηρίδιο και από νοροϊού. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμα ΕΟΔΥ: Οι 10 πιο επικίνδυνες συνήθειες που εφαρμόζουμε στην κουζίνα μας

Πόσο καιρό αντέχουν τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο. Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι μεγάλο λάθος να μυρίζουμε τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο ή να τρώμε μια μικρή μπουκιά για να δούμε αν έχουν χαλάσει. Όπως εξηγεί, Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση, ούτε με την όραση.

Επιπλέον, ακόμα και μικρή ποσότητα να δοκιμάσουμε από ένα τρόφιμο που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να υποστούμε τροφική δηλητηρίαση.

Η σωστή πρακτική, τονίζει ο ΕΟΔΥ, είναι να γνωρίζουμε τους συνιστώμενους χρόνους συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο ή/και στην κατάψυξη. Εντός αυτών των χρονικών ορίων τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Οι πίνακες που ακολουθούν είναι του ΕΟΔΥ. Αφορούν φύλαξη των τροφίμων:

  • Στο ψυγείο (στη συντήρηση) σε θερμοκρασία 4,4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη
  • Στην κατάψυξη/καταψύκτη σε θερμοκρασία μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη

ψυγείο

 

Φωτογραφία: iStock