Τα δερματικά στα πόδια ξεκινούν επειδή δεν τα πλένετε σωστά: Δείτε τι ΔΕΝ κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόδια
Αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με τα πόδια συνδέονται άμεσα με τις καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής.

Πολλές ασθένειες και προβλήματα στα πόδια μπορούν να προληφθούν μέσω της υγιεινής προσωπικής υγιεινής και της φροντίδας τους.
Οι υγιεινές πρακτικές υγιεινής των ποδιών περιλαμβάνουν όχι μόνο το πλύσιμο, αλλά και το κόψιμο των νυχιών και τη χρήση καλά προσαρμοσμένων, προστατευτικών υποδημάτων.

Η υγιεινή των ποδιών είναι το κλειδί για να αποφύγετε δερματικά (και όχι μόνο) προβλήματα

Αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με τα πόδια συνδέονται άμεσα με τις καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής:

Πόδι του αθλητή (tinea pedis)

Είναι μια μόλυνση του δέρματος και των ποδιών που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία μυκήτων που ευδοκιμούν σε ζεστά, σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα. Αν και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, η μόλυνση επηρεάζει συχνότερα το διάστημα μεταξύ των δακτύλων. Οι καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το να διατηρείτε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας καθαρά και στεγνά και να αλλάζετε τακτικά τα παπούτσια και τις κάλτσες σας, βοηθούν στην πρόληψη ή τον έλεγχο του tinea pedis.

Διαβήτης

Μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα πόδια και τα πέλματα. Η κακή υγιεινή των ποδιών μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών

Είναι συχνές λοιμώξεις των νυχιών των χεριών ή των ποδιών που μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό του νυχιού, πάχυνση και να το κάνουν πιο πιθανό να ραγίσει και να σπάσει. Μικρές ρωγμές στο νύχι σας ή στο περιβάλλον δέρμα μπορεί να επιτρέψουν σε αυτά τα μικρόβια να εισέλθουν στο νύχι σας και να προκαλέσουν μόλυνση.

Αγκυλόστομος (hookworm)

Είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι, που ονομάζεται επίσης έλμινθος (helminth). Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα από τα πιο κοινά στρογγυλά σκουλήκια που βρίσκονται στον άνθρωπο. Η μόλυνση από αγκυλόστομα είναι πιο συχνή σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων με κακή πρόσβαση σε νερό, αποχέτευση και υγιεινή (π.χ. διακοπές σε ελεύθερο κάμπινγκ). Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την μόλυνση από αγκυλόστομα είναι να μην περπατάτε ξυπόλητοι σε περιοχές όπου ο αγκυλόστομος είναι κοινός και όπου το έδαφος μπορεί να έχει μολυνθεί από ανθρώπινα κόπρανα.

Πώς φροντίζουμε σωστά τα πόδια

  • Πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα και στεγνώνετε εντελώς. Αυτό σημαίνει καλό τρίψιμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, όχι μόνο με το σαπούνι πάνω από το πέλμα.
  • Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας κοντά και διατηρήστε τα καθαρά. Και πάλι: μην ξεχάσετε να σκουπίσετε καλά ενδιάμεσα στα δάχτυλα.
  • Αλλάζετε τις κάλτσες σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ακόμα συχνότερα αν το πόδι ιδρώνει.
  • Ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας για κοψίματα, πληγές, πρήξιμο, ξηρότητα και μολυσμένα νύχια και εφαρμόστε την ανάλογη θεραπεία.
  • Αν κάνετε πεντικιούρ, επιλέξτε ένα μέρος που είναι καθαρό και αδειοδοτημένο. Βεβαιωθείτε ότι αποστειρώνει τα εργαλεία μετά από κάθε χρήση (όπως νυχοκόπτες, ψαλίδια και άλλα εργαλεία).

Πηγή: https://www.cdc.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκητες στα νύχια των ποδιών: Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται οι υποτροπές

Προσοχή αν έχετε τέτοιο σημάδι κάπου στα νύχια σας: Ένδειξη για συχνό καρκίνο

Ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα πόδια: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Έχετε πρησμένα πόδια τελευταία; Δείτε πού μπορεί να οφείλεται και πώς θα σας περάσει

φωτό: iStock