Προσοχή αν έχετε τέτοιο σημάδι κάπου στα νύχια σας: Ένδειξη για συχνό καρκίνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μελάνωμα
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Αν και ορισμένοι καρκίνοι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται εύκολα, άλλοι μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν και να γίνουν απειλητικοί για τη ζωή. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση, κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόγνωσή σας.

Αν εντοπιστεί εγκαίρως, το εντοπισμένο μελάνωμα έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης πάνω από 98%. Αλλά εάν εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά, σε μόλις 30%.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο σημάδι μελανώματος που θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα στα νύχια σας.

Καρκίνος του δέρματος: Το “κρυφό μελάνωμα” είναι ένας σπάνιος, αλλά δυνητικά επικίνδυνος τύπος

Το μελάνωμα θεωρείται ευρέως η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, δεδομένης της ικανότητάς του να εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και σε μακρινά μέρη του σώματος. Τις περισσότερες φορές, το μελάνωμα εμφανίζεται ως ανάπτυξη στο δέρμα σε περιοχές με υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Τα μελανώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε περιοχές του σώματός σας που έχουν ελάχιστη ή καθόλου έκθεση στον ήλιο, όπως τα κενά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στις παλάμες, τα πέλματα, το τριχωτό της κεφαλής ή τα γεννητικά όργανα. Αυτά αναφέρονται μερικές φορές ως κρυφά μελανώματα, επειδή εμφανίζονται σε μέρη που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σκέφτονταν να ελέγξουν.

Αν δείτε αυτό στα νύχια σας, κάντε εξέταση για καρκίνο

Ένα μέρος που μπορεί να εμφανιστεί κρυφό μελάνωμα είναι κάτω από ένα νύχι στα χέρια, ή στα πόδια. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι γνωστό ως μελάνωμα ALM (acral-lentiginous melanoma). Αυτός ο τύπος μελανώματος μπορεί επίσης να βρεθεί στα χέρια, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Το subungal melanoma, ένας από τους πιο συνηθισμένους υποτύπους του μελανώματος ALM, εμφανίζεται ως καφέ, ή μαύρη λωρίδα, ή κηλίδα μελάγχρωσης στο νύχι.

“Ο αποχρωματισμός μπορεί να εξελιχθεί σε πάχυνση, σχίσιμο ή καταστροφή του νυχιού με πόνο και φλεγμονή”, αναφέρεται σε μια μελέτη του 2021, που δημοσιεύτηκε στο Stat Pearls. Τις περισσότερες φορές (στο 75-90% των περιπτώσεων) αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ή στον αντίχειρα του χεριού.

Αυτό το είδος μελάγχρωσης σε κάποιο νύχι μπορεί να έχει και άλλες αιτίες

Ένα πράγμα που μπορεί να κάνει το μελάνωμα του ακραίου άκρου δύσκολο να εντοπιστεί είναι πόσο παρόμοιο μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με τραυματισμούς του υποστρώματος των νυχιών (αιματώματα). Όπως το μελάνωμα ALM, έτσι και τα “αθώα” αιματώματα έχουν συχνά καφέ ή μαύρο χρώμα και μπορεί να εμφανιστούν ως ραβδώσεις ή κηλίδες κάτω από το νύχι.

Η βασική διαφορά είναι ότι -συνήθως- για ένα αιμάτωμα θα θυμάστε την αιτία του σημαδιού, όπως κάποιο χτύπημα/τραυματισμός. Ένα αιμάτωμα των νυχιών στα χέρια μπορεί να χρειαστεί από δύο έως τρεις μήνες για να επουλωθεί, ενώ ένα αιμάτωμα σε νύχι του ποδιού μπορεί να χρειαστεί έως και εννέα μήνες για να επουλωθεί.

Εάν παρατηρήσετε ότι η αλλαγή στη μελάγχρωση διαρκεί περισσότερο από αυτό, ή -κυρίως- εάν δεν θυμάστε ένα τραύμα που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον αποχρωματισμό, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας!

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελάνωμα στο μάτι: Συμπτώματα και θεραπεία – Ελάχιστοι το εντοπίζουν διότι δεν φαίνεται!

Μελάνωμα: Τι πρέπει να ξέρουν ειδικά οι γυναίκες γι’ αυτόν τον καρκίνο του δέρματος

Το αντηλιακό ΔΕΝ είναι απλά για την παραλία: Πώς είναι η σωστή χρήση για μην πάθουμε μελάνωμα

Μελάνωμα: Πότε μια ελιά στο δέρμα είναι «καμπανάκι» για καρκίνο