Πώς να σταματήσετε μια ρινορραγία σε 6 βήματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρινορραγία
Σταθείτε ευθυτενώς, ασκήστε πίεση στην μύτη, κάντε υπομονή και μην την βουλώνετε με χαρτί.

Η ρινορραγία συχνά φαίνεται να συμβαίνει ξαφνικά, τυχαία. Όλο αυτό το αίμα μπορεί να είναι τρομακτικό για παιδιά και ενήλικες. Υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σταματήσει το αίμα από την μύτη.

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, δρ. Mohamad Chaaban, της Cleveland Clinic μοιράζεται τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για να σταματήσει η ρινορραγία.

Πώς να σταματήσετε γρήγορα τη ρινορραγία

Κατά μέσο όρο δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Φροντίστε να καλέσετε τον γιατρό σας εάν ξεπεράσει αυτήν τη διάρκεια, ή εάν σας συμβαίνει συχνά.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να σταματήσει το αίμα από την μύτη.

Βήμα 1: Σταθείτε όρθιοι και με ίσια πλάτη

Το καλύτερο είναι να παραμείνετε όρθιοι και ευθυτενώς. Αλλιώς καθίστε κάτω με ίσια πλάτη και το κεφάλι σας σκυμμένο ελαφρά προς τα εμπρός. ΟΧΙ, ΜΗΝ γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω.

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι

Εάν τυχαίνει να έχετε ένα ρινικό αποσυμφορητικό χωρίς συνταγή (οξυμεταζολίνη ή φαινυλεφρίνη), μπορείτε να το ψεκάσετε στην μύτη στο ρουθούνι που αιμορραγεί.

Βήμα 3: Εφαρμόστε πίεση

Θα χρειαστείτε ένα επιπλέον χαρτομάντιλο γι’ αυτό, για κάθε ενδεχόμενο. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στα ρουθούνια, ασκήστε σταθερή πίεση στα πλάγια της μύτης (όχι στη γέφυρα), σαν να τσιμπάτε την μύτη με δείκτη και αντίχειρα. Θα πρέπει να τσιμπάτε απαλά τις μαλακές πλευρές της μύτης, ακριβώς πάνω από τα ρουθούνια.

Βήμα 4: Περιμένετε να σταματήσει η αιμορραγία

Διατηρήστε την πίεση για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά προτού ελέγξετε εάν η αιμορραγία έχει σταματήσει, συμβουλεύει ο δρ. Chaaban. Η υπομονή είναι κλειδί. Μην εκτονώνετε την πίεση πριν τα 10 λεπτά, καθώς μπορεί να ξαναρχίσει η ρινορραγία.

Βήμα 5: Βάλτε πάγο

Εάν η ρινορραγία δεν έχει σταματήσει μετά από 15 λεπτά, εφαρμόστε μια παγοκύστη ή κρύα κομπρέσα στη γέφυρα της μύτης σας. Αυτό θα προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων και θα βοηθήσει να σταματήσει η ροή του αίματος.

Βήμα 6: Μείνετε ήρεμοι

Προσπάθησε να παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι γίνεται. Όσο περισσότερο πανικοβάλλεστε, τόσο περισσότερος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να σταματήσει η αιμορραγία. Το ίδιο ισχύει αν είστε γονέας ή φροντιστής που αντιμετωπίζετε τη ρινορραγία ενός παιδιού. Αν φαίνεστε ψύχραιμοι, το παιδί είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Εάν εξακολουθεί η αιμορραγία στα 20-30 λεπτά, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για καθοδήγηση, λέει ο δρ. Chaaban.

Τι πρέπει να ΜΗΝ κάνετε σε μια ρινορραγία

Εξίσου σημαντικό με το να ξέρετε τι να κάνετε είναι να ξέρετε τι να μην κάνετε, παρόλο που μπορεί να μοιάζουν για καλές ιδέες.

Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που πρέπει να αποφύγετε:

Μην γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω

Μπορεί να έχετε ακούσει αυτήν τη συμβουλή μεγαλώνοντας, αλλά δεν συνιστάται. “Δεν θέλετε να γείρετε το κεφάλι σας πίσω γιατί τότε το αίμα ρέει προς τον λαιμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Επίσης, το αίμα στη συνέχεια καταλήγει στο στομάχι σας, κάτι που προκαλεί δυσφορία”.

Μην βουλώνετε την μύτη σας

Μπορεί να φαίνεται λογικό να βάλετε χαρτομάντιλο ή χαρτοπετσέτα στα ρουθούνια σας για να επιβραδύνετε την αιμορραγία, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να ερεθίσει την επένδυση της μύτης σας και να προκαλέσει περισσότερη αιμορραγία όταν αφαιρεθεί το χαρτί.

Μην ελέγχετε συνέχεια αν ακόμα τρέχει αίμα από την μύτη

Όταν έχετε ασκήσει πίεση σε μια ρινορραγία, πρέπει να διατηρήσετε αυτήν την πίεση σταθερή. Μην τσεκάρετε κάθε λίγα δευτερόλεπτα για να δείτε αν έχει σταματήσει. Εάν αφαιρείτε την πίεση κάθε λίγο και λιγάκι, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να σταματήσει η ρινορραγία, λέει ο δρ. Chaaban.

Συμβουλές για την ανάρρωση από ρινορραγία

Φυσήξτε την μύτη σας απαλά

Το βίαιο φύσημα της μύτης μπορεί να απομακρύνει τις κρούστες καθώς επουλώνονται, κάτι που θα ξαναρχίσει την αιμορραγία.

Φτερνιστείτε με ανοιχτό στόμα

Το φτέρνισμα με κλειστό στόμα μπορεί επίσης να χαλάσει την επούλωση.

Αποφύγετε την άρση βαρών

Η μυική/σωματική προσπάθεια για να σηκώσετε ένα βάρος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Μην σκαλίζετε την μύτη σας!

Είναι μια από τις κύριες αιτίες ρινορραγίας στα μικρά παιδιά (και πολλοί ενήλικες το κάνουν… κρυφά επίσης). Το σκάλισμα της μύτης καταστρέφει την επένδυση που επουλώνεται και μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία.

Κρατήστε την μύτη σας υγρή

Ειδικά τον χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε είτε ρινικό φυσιολογικό ορό είτε υγραντήρα για να διατηρείτε την μύτη σας υγρή. Οι περισσότερες αιμορραγίες σχετίζονται με τον ξηρό αέρα τον χειμώνα.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι δίδυμοι δεν έχουν πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα

Πώς να φτιάξετε ποδόλουτρο με ξύδι για φουσκάλες, πόνο, κακοσμία και μύκητες

Εμβοές: Πώς σταματάει το βουητό στο αυτί

Ιγμορίτιδα: Πώς να βρείτε ανακούφιση από την συμφόρηση και την πίεση στα ιγμόρεια

Δεν βάζουμε ποτέ πάγο στο έγκαυμα: Ποιες είναι οι σωστές πρώτες βοήθειες

Πόσο συχνά πρέπει να αγοράζετε νέα εσώρουχα – Ζήτημα υγείας!

Να γιατί αισθάνεστε χειρότερα τη νύχτα όταν είστε άρρωστοι

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν