Να γιατί αισθάνεστε χειρότερα τη νύχτα όταν είστε άρρωστοι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρυολόγημα
Εάν περνάτε κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμα μια... δόση COVID-19 δεν είστε μόνοι, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών.

Η αίσθηση της βουλωμένης μύτης, το συνάχι, ο πονόλαιμος, τα δέκατα ή ο πυρετός και φυσικά η κόπωση είναι τα βασικότερα συμπτώματα που βιώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει, ωστόσο, ότι τα συμπτώματά σας φαίνεται να επιδεινώνονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Συνήθως, ξυπνάτε με χειρότερα συμπτώματα, τα οποία στη συνέχεια υποχωρούν εν μέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να χειροτερέψουν πάλι καθώς πηγαίνετε για ύπνο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί νιώθουμε χειρότερα τη νύχτα;

Η βασική ιδέα είναι ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι απίστευτα σημαντικός για τις καθημερινές κυτταρικές διεργασίες και μπορεί να επηρεαστεί από την ποσότητα του ύπνου και του φωτός που παίρνουμε κάθε μέρα. Παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά την φάση ανάπαυσης (όπως ο ύπνος) το σώμα χρησιμοποιεί τον χρόνο για να κάνει… επιδιορθώσεις. Γι’ αυτό και ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός μετά από σωματική καταπόνηση. Αυτό ισχύει και όταν είστε άρρωστοι: το σώμα πλημμυρίζει το αίμα με λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μια συντονισμένη ανοσοαπόκριση ενάντια σε μια ασθένεια. Αυτό μπορεί συνήθως να παρατηρηθεί σε χρόνιες ασθένειες στις οποίες τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιθανότατα λόγω του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά την λοίμωξη (ή είναι υπερδραστήριο, στην περίπτωση αυτοάνοσων διαταραχών).

Αυτό, επομένως, εξηγεί το γιατί τα συμπτώματά μας από το κρυολόγημα και τη γρίπη χειροτερεύουν καθώς χαλαρώνουμε για τον βραδινό ύπνο ή ξυπνάμε το πρωί.

Αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα ενός ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος που προσπαθεί να νικήσει την μόλυνση. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος “στρατολογούν” άλλα ανοσοκύτταρα σε κάποιο σημείο (για παράδειγμα, στον λαιμό), προκαλώντας ένα κύμα φλεγμονής και κυτταρικό θάνατο. Τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς σκοτώνονται, προκαλώντας πόνο στους προσβεβλημένους ιστούς και βλέννα πλημμυρίζει την μύτη για να αποβληθούν από το σώμα.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε χειρότερα τη νύχτα.

Το πρώτο είναι απλώς η… βαρύτητα: όταν ξαπλώνετε, η βλέννα συσσωρεύεται στα ιγμόρεια, προκαλώντας πίεση και πονοκεφάλους. Καθώς σηκώνεστε όρθιοι και καθαρίζετε την μύτη σας, αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Εκτός από αυτό, ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη ύπνου τη νύχτα και θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο άγρυπνων νυχτών και στη συνέχεια να αισθάνεστε χειρότερα.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινό κρυολόγημα: Πού οφείλεται, πώς και για πόσο κολλάει, θεραπεία, φάρμακα και πιθανές επιπλοκές

Γιατί ο βήχας μπορεί να επιμένει ακόμα και μετά το κρυολόγημα

Γρίπη: Τρεις συμβουλές αντιμετώπισης για όσους είναι άνω των 50 ετών

Αρρώστησες και πιστεύεις ότι είναι γρίπη: Δες τι πρέπει να κάνεις