Πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό: 5 συμβουλές από μια ψυχοθεραπεύτρια

  • Ελισάβετ Σταύρου
πως να ξεπεράσεις τον χωρισμό
Μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή για να συζητήσετε τα πράγματα που σκέφτεσαι μετά από έναν δύσκολο χωρισμό.

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολος, και μπορεί να προκαλέσει ενοχή, θλίψη, ντροπή ακόμη και ανακούφιση στην πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι όμως δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα συναισθήματα μετά από έναν χωρισμό.

Ένα μεγάλο μέρος της θλίψης που προκαλεί ο χωρισμός προέρχεται από την απώλεια αυτού που φανταζόσουν ότι θα έμοιαζε το μέλλον σου, σύμφωνα με την Δρ. Κέλι Χάρντινγκ MD, MPH, επίκουρη κλινική καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια επισημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, μαθαίνουν πως να το αντιμετωπίζουν καλύτερα. «Με την εμπειρία της ζωής, συχνά μαθαίνουμε ότι όλα είναι προσωρινά, συμπεριλαμβανομένου του πόνου των αρνητικών συναισθημάτων, όπως η απώλεια και η θλίψη».

Ο πόνος που νιώθετε μπορεί να είναι προσωρινός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολος. Η Δρ. Χάρντινγκ δίνει 5 απλές συμβουλές για να σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις.

1. Συνέχισε να φροντίζεις τον εαυτό σου

Όταν σε κατακλύζουν συναισθήματα απελπισίας και στεναχώριας, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς καθαρά. Είναι πιθανό να μην σκέφτεσαι καθόλου τον εαυτό σου. Αλλά τότε είναι που είναι πιο σημαντικό.

Ορισμένες παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι χωρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία και εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία. Η Δρ.Χάρντινγκ προτείνει να επικεντρωθείς στα βασικά. Συνέχισε να κάνεις γυμναστική, κοιμήσου καλά, φάει υγιεινά και διατήρησε θετικές κοινωνικές σχέσεις, ιδιαίτερα με τους φίλους και την οικογένειά σου.

2. Κράτα τους ανθρώπους που αγαπάς κοντά σου

Μην απομακρυνθείς από τους αγαπημένους σου, όσο κι αν θέλεις να κλειστείς στο δωμάτιό σου και να μην βγεις έξω για αρκετό καιρό.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να προστατεύσουν από τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.

Δείτε επίσης: Διαλογισμός: Ένα εργαλείο νοητικής και συναισθηματικής αποφόρτισης

3. Προετοιμάσου ότι θα πάρει χρόνο να το ξεπεράσεις

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι για να νιώσεις καλύτερα πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Ακόμη και αν νομίζεις ότι τον τελευταίο καιρό νιώθεις καλύτερα, κάτι μπορεί να συμβεί που θα επαναφέρει έναν αρνητικό συναίσθημα.

«Η ανάρρωση δεν συμβαίνει πάντα γραμμικά και μερικές φορές έντονα συναισθήματα εμφανίζονται ξαφνικά», λέει η δρ.Χάρντινγκ.

«Είναι επίσης πιθανό να μην ξεπεράσετε ποτέ εντελώς αυτό το άτομο, και αυτό είναι επίσης φυσιολογικό», προσθέτει.

4. Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου

«Ό,τι και αν βιώνεις, να ξέρεις ότι είναι εντάξει να έχεις τα συναισθήματα που έχεις», υπογραμμίζει η Δρ. Χάρντινγκ.

«Ο χωρισμός, η απόρριψη και η απώλεια είναι επώδυνα, μας καλλιεργούν και μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στους άλλους».

Αντί να διώχνετε και να αρνείστε ότι έχετε οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα, μιλήστε γι’ αυτά ανοιχτά με έναν φίλο, θεραπευτή ή μέλος της οικογένειας. «Το να γράφετε τα συναισθήματά σας, ακόμη και για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια.

5. Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό

Αν και είναι φυσιολογικό να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να νιώσεις ξανά ο εαυτός σου, η μη βελτίωση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ανησυχητική.

«Εάν οι μέρες γίνουν εβδομάδες ή και μήνες και ακόμη δυσκολεύστε να ανταποκριθείτε στην καθημερινότητά σας, πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό», αναφέρει η Δρ.Χάρντινγκ.

Μπορείς να ψάξεις έναν σύμβουλο ή θεραπευτή για να συζητήσετε τα πράγματα που σκέφτεσαι. «Απλώς θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι και η συζήτηση με κάποιον μπορεί να βοηθήσει», καταλήγει η Δρ.Χάρντινγκ.

Δείτε επίσης: Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς»

Φωτογραφία iStock