Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι – Οδηγίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αθλητικό παπούτσι
Ψάχνετε για τα σωστά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο; Αυτές τις μέρες, η αναζήτηση μπορεί να είναι κανονικός μπελάς. Κάποτε ήταν απλό. Όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε παπούτσια που πήγαιναν με όλα: από ποδήλατο μέχρι αναρρίχηση στα δέντρα και από τρέξιμο μέχρι ποδόσφαιρο.

Τώρα υπάρχει και από ένα ξεχωριστό αθλητικό παπούτσι για κάθε πιθανή και απίθανη δραστηριότητα και αμέτρητες ποικιλίες για να διαλέξετε. Έτσι, πώς μπορείτε να ξέρετε ποια αθλητικά παπούτσια είναι κατάλληλα για εσάς;

Δείτε τις πιο βασικές συμβουλές των ειδικών, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε όταν πάτε να αγοράσετε καινούργιο αθλητικό παπούτσι.

Σκεφτείτε τι τύπος αθλητή είστε

Το καλύτερο πρώτο βήμα για την εύρεση του σωστού παπουτσιού για τρέξιμο είναι να ξέρετε πώς ακριβώς θα τα χρησιμοποιήσετε. Είστε τύπος που κάνει τζόγκινγκ, ή σας αρέσει το γρήγορο τρέξιμο; Τρέχετε 2-3 χλμ κάθε φορά ή 8-10 χλμ; Τρέχετε στην άσφαλτο, σε ταρτάν, ή σε διάδρομο γυμναστικής;

Προσδιορίστε το στυλ που έχετε στο τρέξιμο

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το σημείο εκείνο του παπουτσιού που έρχεται πρώτο σε επαφή με το έδαφος, όταν τρέχετε. Είστε τύπος που ακουμπάει πρώτα την φτέρνα; Μήπως ουσιαστικά ακουμπάτε με το εξωτερικό μέρος του πέλματος; Ή μήπως πατάτε πιο πολύ με το μπροστινό μέρος (ακριβώς πίσω από τα δάχτυλα);

Μόλις καταλάβετε αυτό, επιλέξτε εκείνα τα αθλητικά παπούτσια που θα έχουν έξτρα επένδυση ή/και “μαξιλαράκι” στο εν λόγω σημείο.

Καμάρα πέλματος

Το σχήμα του τόξου στο πέλμα σας (καμάρα) παίζει ρόλο στο αν πατάτε περισσότερο με το εξωτερικό σημείο του πέλματος, ή με το εσωτερικό, ή αν ισομοιράζεται το βάρος κάθε βηματισμού σε όλο το πέλμα.

Αν ένα άτομο έχει πλατυποδία, θα χρειαστεί ένα παπούτσι σταθερότητας, το οποίο θα έχει πιο μεγάλο τόξο στον πάτο, για να στηρίζει καλύτερα την καμάρα του ποδιού.

Ελέγξτε το αθλητικό παπούτσι σε όλη την περίμετρο του πέλματος

Όταν δοκιμάζετε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, μην ελέγχετε μόνο το αν υπάρχει αρκετός χώρος στο μεγάλο δάχτυλο, όταν στέκεστε, αλλά βεβαιωθείτε ότι ολόκληρο το πέλμα σας ταιριάζει στην πλατφόρμα του παπουτσιού. Ψηλαφίστε το παπούτσι περιμετρικά 360 μοίρες, για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα οστά του πέλματος στηρίζονται σωστά.

Μην κοιτάτε απλά να είναι αρκετά φαρδύ το παπούτσι στο επάνω μέρος. Το αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο δεν θα πρέπει να πιέζει το πόδι και όλο το πλάτος του ποδιού πρέπει να αγγίζει στην βάση του παπουτσιού.

Ψωνίστε προς το τέλος της μέρας

Όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με τις τιμές στα καταστήματα: παπούτσια αγοράζετε, δεν πάτε στην λαϊκή! Ο λόγος είναι ότι τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούν επίσης να πρήζονται και κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, οπότε, όταν πάτε να αγοράσετε νέο αθλητικό παπούτσι, είναι καλύτερο να το κάνετε όταν το πέλμα σας θα είναι ήδη “πρησμένο” από την καταπόνηση της ημέρας. Έτσι θα βρείτε ένα παπούτσι με καλύτερη εφαρμογή για όταν θα έχουν πρηστεί τα πέλματά σας από το τρέξιμο.

Φέρτε μαζί και τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια

Όταν ψωνίζετε για ένα νέο αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο, φέρτε μαζί και το παλιό σας. Μπορείτε να βοηθήσετε τον πωλητή να καθορίσει τι είδους παπούτσια χρειάζεστε, κρίνοντας από αυτό που ήδη φοράτε. Ο πωλητής (αν ξέρει καλά την δουλειά του!) θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά σας παπούτσια έχουν φθαρεί, για να επιβεβαιώσει το “προφίλ” σας στο τρέξιμο και να καταλάβει ποια σημεία καταπονούνται περισσότερο στο παπούτσι και στο πέλμα σας.

Δοκιμάστε τα παπούτσια με κατάλληλες κάλτσες

Μην πάτε να αγοράσετε ένα νέο αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο, φορώντας… κοστούμι, ή σαγιονάρες χωρίς κάλτσες. Φορέστε ό, τι θα φορούσατε και για να τρέξετε, ιδιαίτερα όσον αφορά την αθλητική κάλτσα. Και αν έχετε ειδικά κάποια ειδικά πρόσθετα, ορθωτικά, ή ορθοπεδικά εξαρτήματα, φέρτε και αυτά μαζί σας.

Πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέσσερα λάθη που κάνετε σίγουρα στο τρέξιμο

Τρέξιμο – Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζετε με μόλις 2 ώρες/εβδομάδα

Αθλητικά παπούτσια κάνουν… ηλεκτροσόκ για να τρέχετε πιο σωστά!

Παπούτσια που μυρίζουν άσχημα: Έξι εύκολες και γρήγορες λύσεις