Πανελλήνιες 2025: Tips για να κάνετε σωστή επανάληψη πριν τις εξετάσεις

  • Ελισάβετ Σταύρου
Πανελλήνιες - επανάληψη
Η φαντασία, η διασκέδαση και το προσωπικό στοιχείο μπορούν να διεγείρουν την μνήμη σας και να σας βοηθήσουν με την επανάληψη πριν τις Πανελλήνιες.

Με τις πανελλήνιες εξετάσεις να πλησιάζουν, πολλοί μαθητές βρίσκονται στην φάση που κάνουν επανάληψη όσα έχουν μάθει καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το άγχος δεν απουσιάζει και από αυτήν την φάση, και πολλοί μαθητές νιώθουν ότι, ακόμα και όταν κάνουν επανάληψη, «δεν μένει τίποτα μέσα στο κεφάλι» και ότι έχουν ξεχάσει κάτι που διάβασαν πριν λίγο.

Φυσικά, αν δυσκολεύεστε με την αποστήθιση πληροφοριών, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν, αξιοποιώντας τον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη για να κάνετε την επανάληψη πιο αποτελεσματική.

Μαρκαδόροι με χρώμα

Το να ξεφυλλίσετε μια σελίδα σημειώσεων με μερικά διαφορετικά χρωματιστά στυλό/μαρκαδόρους, που θα έχετε υπογραμμίσει όλα όσα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, μπορεί να φαίνεται ένας προφανής τρόπος για να κάνετε επανάληψη.

Αλλά αυτό είναι γνωστό ως παθητική μάθηση. Δεν επεξεργάζεστε πραγματικά τις πληροφορίες και δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ.

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να πετάξετε εντελώς τους μαρκαδόρους υπογράμμισης. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Περιοριστείτε σε τρεις ή τέσσερις επισημάνσεις ανά σελίδα. Διαβάστε πρώτα ολόκληρη τη σελίδα και, στη συνέχεια, επιστρέψτε και επισημάνετε τα τρία σημεία που πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά. Το χρώμα επίσης παίζει ρόλο. Το πορτοκαλί είναι ένα πολύ καλό χρώμα, καθώς διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Τώρα συγκρίνετε πληροφορίες και στην πραγματικότητα σκέφτεστε τι διαβάζετε. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερο βάθος σκέψης και είναι πιο πιθανό να είστε σε θέση να θυμάστε αυτές τις πληροφορίες παρά να τις διαβάζετε απλώς μόνοι σας. Αποφύγετε την παθητική μάθηση, να είστε πιο ενεργοί στην προσέγγισή σας και θα θυμάστε περισσότερα.

Γράψτε τα με δικά σας λόγια

Όταν εντοπίσετε τα βασικά σημεία σε ένα κεφάλαιο, το επόμενο βήμα είναι να τα γράψετε με δικά σας λόγια.

Η διαδικασία αναδιατύπωσης όσων έχετε διαβάσει αυξάνει το βάθος της επεξεργασίας και αυξάνει την πιθανότητα να τα θυμηθείτε.

Κάντε το ενδιαφέρον

Ας ελπίσουμε ότι οι πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε σας ενδιαφέρουν. Αυτό είναι καλό, καθώς το ενδιαφέρον οδηγεί σε κίνητρο και το κίνητρο οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση, η οποία οδηγεί σε καλύτερη μνήμη.

Αλλά η επανάληψη μπορεί να είναι δύσκολη και ίσως προσπαθείτε να απομνημονεύσετε πράγματα με τα οποία δεν ασχολείστε και τόσο πολύ. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ενδιαφέρον, μετατρέποντας το μάθημα σε μια φανταστική ιστορία με δικά σας στοιχεία που θα σας «ιντριγκάρουν» και θα σας παρακινήσουν να την θυμάστε.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να μάθετε ονόματα και ημερομηνίες για το μάθημα της Ιστορίας, μπορείτε να πλάσετε φανταστικές ιστορίες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, βάζοντάς τα σε ένα πλαίσιο που θα σας ενδιαφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι ημερομηνίες μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να τις θυμάστε.

Ζωγραφίστε

Μην διαβάζετε ή κρατάτε απλώς σημειώσεις για τα πράγματα που πρέπει να μάθετε. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε περισσότερα, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αποτύπωση των πληροφοριών στον εγκέφαλό σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θυμόντουσαν σχεδόν 1/3 περισσότερες πληροφορίες όταν ζωγράφιζαν ενώ άκουγαν κάτι που έπρεπε να μάθουν. 

Έτσι, αν παρακολουθείτε για παράδειγμα μια διαδικτυακή διάλεξη, ζωγραφίστε το θέμα ενώ το ακούτε. Τα σκίτσα που σχετίζονται με το περιεχόμενο θα βελτιώσουν την μνήμη σας.

Μετατρέψτε την επανάληψη σε παιχνίδι

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι να μετατρέψετε την επανάληψη σε παιχνίδι.

Σίγουρα έχετε συμμαθητές που αντιμετωπίζουν το ίδιο άγχος για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Μπορείτε να συγκεντρωθείτε όλοι μαζί και να φτιάξετε ένα παιχνίδι ερωτήσεων στο μάθημα που σας δυσκολεύει πιο πολύ.

Η διαφορετική ενασχόληση και η διασκέδαση σίγουρα θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα τις πληροφορίες.

Διαλείμματα

Η συνεχής και πολύωρη επανάληψη με την ίδια προσέγγιση στην ίδια ύλη είναι σχεδόν απίθανο να πετύχει. Μοιράστε τον χρόνο σας μέσα στην ημέρα και σχεδιάστε διαφορετικές δραστηριότητες και προσεγγίσεις για την επανάληψη.

Είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε τις πρώτες και τις τελευταίες πληροφορίες που διαβάζουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μελέτης.

Κάντε πολλά διαλείμματα, ώστε να έχετε πολλές αρχές και πολλά τέλη. Ξεκινήστε κάθε επανάληψη με κάτι πραγματικά σημαντικό και ολοκληρώστε με μια σύνοψη. Στη συνέχεια, τα σημαντικά μέρη και οι συνόψεις θα είναι τα στοιχεία που είναι πιο πιθανό να θυμάστε.

Φωτογραφία iStock