Ξηροφθαλμία: Πώς να κάνετε μασάζ στα μάτια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξηροφθαλμία
Το μασάζ βλεφάρων είναι μια θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Η ξηροφθαλμία είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους και μπορεί να σχετίζεται με μια υποκείμενη κατάσταση υγείας ή με πρόσθετους παράγοντες, όπως η γήρανση ή οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί όταν δεν υπάρχει επαρκής υγρασία και λίπανση στην επιφάνεια του ματιού. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, αλλά μια από τις πιο απλές και άμεσες είναι το μασάζ των βλεφάρων.

Το μασάζ βλεφάρων περιλαμβάνει ήπιο χειρισμό της περιοχής των ματιών σας για την τόνωση της ροής του αίματος και ενδεχομένως τη βελτίωση της παραγωγής δακρύων. Οι υποστηρικτές του μασάζ ματιών ισχυρίζονται ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την ξηροφθαλμία και προσφέρει πρόσθετα οφέλη για τη συνολική υγεία των ματιών.

Είναι το μασάζ ματιών καλό για ξηροφθαλμία;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, το μασάζ στα βλέφαρα μπορεί να τονώσει τους αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ενός προστατευτικού και ενυδατικού τύπου λαδιού για τα μάτια. Αυτό το λάδι βοηθά στη διατήρηση περισσότερου νερού στο μάτι σας, το οποίο δημιουργεί ένα άνετο επίπεδο ενυδάτωσης.

Η Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών αποδίδει τις περισσότερες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας στην μειωμένη παραγωγή δακρύων ή στη γρήγορη εξάτμιση των δακρύων. Η τόνωση των αδένων μέσω αυτο-μασάζ συνιστάται ως ένας τρόπος για τη βελτίωση της παραγωγής δακρύων και την προστασία από την εξάτμιση των δακρύων.

Το μασάζ στην περιοχή των ματιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών γύρω από τα μάτια. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των ματιών και να προωθήσει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία των ματιών.

Πώς να κάνετε μασάζ στα μάτια για την ξηροφθαλμία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μασάζ ματιών, αλλά εδώ είναι μια απλή τεχνική για ένα αποτελεσματικό μασάζ ματιών που βοηθά με την ξηροφθαλμία:

  1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας για να αποτρέψετε την είσοδο βακτηρίων στα μάτια σας.
  2. Ζεστάνετε τα μάτια σας εφαρμόζοντας μια ζεστή κομπρέσα (π.χ. πετσέτα νωπή από ζεστό νερό).
  3. Με τον δείκτη ή το μεσαίο δάχτυλό σας, κάντε απαλό μασάζ στα κλειστά βλέφαρά σας με κυκλικές κινήσεις για έως και 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να το επαναλάβετε πολλές φορές.
  4. Κάντε μασάζ στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και τα βλέφαρά σας με κυκλικές κινήσεις.
  5. Κάντε μασάζ στους κροτάφους σας με κυκλικές κινήσεις. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες γύρω από τα μάτια σας και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Φροντίστε να ασκείτε πάντα ήπια πίεση και σταματήστε αμέσως εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση.

Γενική αντιμετώπιση για την ξηροφθαλμία

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η οριστική εξάλειψη της ξηροφθαλμίας, αρκετές φυσικές στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Αυτά αφορούν κυρίως την υποστήριξη των αδένων ελαίου στα μάτια σας.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές στρατηγικές:

  • Πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε το σώμα και τα μάτια σας καλά ενυδατωμένα.
  • Ακολουθήστε μια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατροφή, για να βελτιώσετε την ποιότητα των δακρύων σας.
  • Ανοιγοκλείνετε τακτικά τα βλέφαρά σας, για να διεγείρετε την παραγωγή δακρύων και να κρατάτε τα μάτια σας λαδωμένα.
  • Κάντε τακτικά μασάζ στα βλέφαρα και εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες για να διεγείρετε τους αδένες ελαίων.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξηροφθαλμία: Τι συμβαίνει από το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι

1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Sjögren

Τι σημαίνει όταν… πετάει ή παίζει το μάτι: Πώς σταματάει

Πώς φεύγει το κριθαράκι στο μάτι

φωτό: iStock