Κορονοϊός: Ναι στην διπλή μάσκα, αλλά ΜΗΝ συνδυάζετε αυτούς τους τύπους μάσκας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Οι μάσκες αποτελούν από την πρώτη μέρα της πανδημίας το πιο βασικό μέτρο πρόληψης έναντι της COVID-19, μαζί με την τήρηση της φυσικής απόστασης. Αλλά καθώς οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού άρχισαν να εξαπλώνονται με πιο ανησυχητικούς ρυθμούς, οι ειδικοί αναζητούν κι άλλους τρόπους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

[ Κορονοϊός ] Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκτενή αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μάσκες. Οι ειδικοί λένε ναι στην χρήση διπλής μάσκας (την μία πάνω στην άλλη), επειδή διασφαλίζει καλύτερα έναντι της COVID-19.

Ωστόσο, το CDC έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την διπλή μάσκα. Αυτές αφορούν ορισμένους κανόνες για το ποιοι τύποι μάσκας πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζονται.

Κορονοϊός: Το CDC λέει ότι πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζετε δύο χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης

Όταν τοποθετείτε μάσκες σε στρώσεις, το CDC λέει ρητά ότι πρέπει να μην χρησιμοποιείτε δύο μάσκες μίας χρήσης. Γιατί; Επειδή δεν αυξάνετε την συνολική προστασία. Σύμφωνα με το CDC, «οι μάσκες μίας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά. Το να φορέσετε περισσότερες από μία δεν θα βελτιώσει την εφαρμογή τους«. Για να εφαρμόζει μια μάσκα σφιχτά, πρέπει να κάθεται πάνω από τη μύτη σας, κάτω από το πηγούνι σας και στα μάγουλά σας χωρίς να αφήνει κενά.

Κορονοϊός: Να συνδυάζετε μάσκες μίας χρήσης με άλλον τύπο μάσκας

Το CDC προτείνει την χρήση μάσκας μίας χρήσης ΚΑΤΩ από μια υφασμάτινη μάσκα. Όταν το κάνετε αυτό, «η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας ώστε να κολλάει στο πρόσωπό σας», αναφέρουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνει σχετική έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα δρα ως φίλτρο και η υφασμάτινη μάσκα ως επιπλέον στρώμα διήθησης βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή«. Εφόσον και οι δύο αυτές μάσκες ταιριάζουν καλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού με τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν φορέσετε τις μάσκες ανάποδα, αλλάζει η εφαρμογή τους και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.

Κορονοϊός: ΜΗΝ συνδυάζετε τις μάσκες KN95, ή Ν95 με οποιαδήποτε άλλη μάσκα

Το CDC προειδοποιεί επίσης ενάντια στη διπλή μάσκα, εφόσον έχετε μάσκα τύπου KN95. Ο Paul Hickey, πρόεδρος της εταιρείας PuraVita Medical, που κατασκευάζει μάσκες KN95, δήλωσε σχετικά: “Οι μάσκες KN95 έχουν σχεδιαστεί για να μην εμποδίζουν την αναπνοή. Μια αναπνευστική συσκευή έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί αεροστεγή σφράγιση γύρω από το πρόσωπό σας, ώστε να αναπνέετε μόνο τον αέρα που εισέρχεται μέσω του αναπνευστικού υλικού και ο αέρας που εκπνέετε περνά μόνο μέσω του αναπνευστικού υλικού. Γι’ αυτό εάν βάλετε κι άλλη μάσκα μαζί με μια τύπου KN95, ή N95 θα έχετε δυσκολία στην αναπνοή και αυτό μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Οι αναπνευστικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι μονή και όχι διπλή στρώση«.

Ο δρ. Sam Barone, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας BioPharma και πρόεδρος της Halodine, δήλωσε ότι η τοποθέτηση μιας άλλης μάσκας μαζί με μια KN95 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την εφαρμογή της μάσκας KN95, η οποία έχει ήδη σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. «Οι μάσκες N95 και KN95 έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν το 95% των σωματιδίων αερολύματος μέσω της στενής τους εφαρμογής. Η τοποθέτηση μιας άλλης μάσκας πάνω από αυτές τις μάσκες θα άλλαζε την εφαρμογή και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποτελεσματικές«, εξήγησε ο δρ. Barone.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση μετά το εμβόλιο

Κορονοϊός: Το χλώριο στις πισίνες τον σκοτώνει σε 30” – Τι συνθήκες πρέπει να επικρατούν

Κορονοϊός: Η κλασική υφασμάτινη μάσκα γίνεται “επιπέδου Ν95” με αυτό το απλό πρόσθετο

Κορονοϊός: Αυτό είναι το καλύτερο υλικό για τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου που έχουμε όλοι