Γιατί το να κλείνεις το στόμα σου με ταινία όταν κοιμάσαι δεν είναι καλή ιδέα – Τι λένε μελέτες για τη νέα τάση στο TikTok

  • Ελισάβετ Σταύρου
ταινία στο στόμα
Τα social media είναι γεμάτα με βίντεο που ισχυρίζονται ότι το να κλείνετε το στόμα με ταινία θα βελτιώσει τον ύπνο σας, αλλά οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη.

Η μόδα στο TikTok με ανθρώπους να κλείνουν το στόμα τους με ταινία το βράδυ πριν κοιμηθούν κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, και τον τελευταίο καιρό έχει επανέλθει δριμύτερη.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την τάση του να κλείνουμε το στόμα μας με ταινία τη νύχτα για να ανακουφιστούμε από τις αναπνευστικές δυσκολίες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η χρήση κολλητικής ταινίας για το κλείσιμο του στόματος κατά τη διάρκεια του ύπνου υποτίθεται ότι ενισχύει τη ρινική αναπνοή, κάτι που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, δηλαδή τη μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων και, ως εκ τούτου, προσφέρει έναν καλύτερο ύπνο.

Για να διερευνήσουν εάν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την τάση, ο Μπράιαν Ρότενμπεργκ από το Western University στο Οντάριο του Καναδά και οι συνεργάτες του εξέτασαν οκτώ μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 200 άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση όπου η αναπνοή σταματά προσωρινά ή περιορίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας συχνά ροχαλητό και κάνει τον πάσχοντα να ξυπνά ξαφνικά πολλές φορές μέσα στο βράδυ, λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου.

Δείτε επίσης: Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Οι μελέτες έδωσαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Σε δύο από αυτές, οι ερευνητές παρακολούθησαν την αναπνοή των ανθρώπων ενώ κοιμόντουσαν για δύο νύχτες, με και χωρίς ταινία. Αυτές διαπίστωσαν ότι η ταινία μείωσε τη συχνότητα με την οποία σταματούσαν προσωρινά να αναπνέουν ή αντιμετώπιζαν περιορισμό της ροής του αέρα.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες έξι μελέτες, μία εκ των οποίων ήταν τυχαιοποιημένη-ελεγχόμενη δοκιμή, διαπίστωσαν ότι η ταινία στο στόμα δεν ωφελούσε τα αναπνευστικά προβλήματα. «Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ανάμεικτα, επομένως τα στοιχεία είναι αδύναμα».

Η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα θα μπορούσε να είναι προβληματική από μόνη της. «Εάν η μύτη σας βουλώσει και το στόμα σου είναι κλειστό με ταινία, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις καταστάσεις πανικού, όπου δεν μπορείς να πάρεις καθόλου αέρα», προειδοποιεί ο Ρότενμπεργκ.

Αλλά ορισμένες από τις διακυμάνσεις στα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι λόγω διαφορών στον τρόπο με τον οποίο γινόταν η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα, προσθέτει. Ορισμένες από τις μελέτες την όρισαν ως μια οριζόντια λωρίδα που καλύπτει ολόκληρο το στόμα, ενώ σε άλλες η ταινία τοποθετήθηκε κάθετα, οπότε το στόμα δεν ήταν εντελώς κλειστό.

Ωστόσο, καμία από τις μελέτες δεν παρακολούθησε τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κόπωση και οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αυτά που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους στην αποφρακτική υπνική άπνοια.

Δείτε επίσης: Ύπνος: Μια ώρα στην οθόνη τη νύχτα μειώνει την διάρκειά του κατά 24 λεπτά – Η επίδραση των social media [μελέτη]

«Μέχρι να υπάρξει περισσότερη έρευνα, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με γιατρό εάν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή», τονίζουν οι ειδικοί και συστήνουν να αποφεύγετε τάσεις στα social media χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.Σ

Σε έναν πιο δραματικό τόνο, ο Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, προειδοποιεί ότι αν κάποιος πάσχει εν αγνοία του από αποφρακτική υπνική άπνοια, δεν θα μπορεί να πάρει ανάσα και κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία.

Φωτογραφία iStock