Γιατί τα απολυμαντικά χεριών με 70% οινόπνευμα είναι καλύτερα από εκείνα με 99%

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απολυμαντικά χεριών
Το περισσότερο δεν είναι πάντα και προτιμότερο. Τουλάχιστον όσον αφορά τα απολυμαντικά χεριών.

Στην αγορά υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στα απολυμαντικά χεριών με οινόπνευμα: προϊόντα με 70% περιεκτικότητα και προϊόντα με 90-99%. Πολλοί σκέφτονται ότι όσο περισσότερο οινόπνευμα περιέχει τόσο καλύτερο είναι για απολύμανση.

Επιλέξτε 70% οινόπνευμα στα απολυμαντικά χεριών

Τα διαλύματα αλκοόλης 70% είναι το καλύτερο είδος για απολύμανση χεριών. Το άλλο 30%, παρεμπιπτόντως, είναι νερό.

Ο τρόπος με τον οποίο το οινόπνευμα σκοτώνει τα μικρόβια, είναι ότι αποσυνθέτει τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από κλώνους αμινοξέων και μπορούν να αποσυντεθούν, όταν τις θερμάνουμε (π.χ. στην μαγειρική) ή τις επεξεργαζόμαστε με ορισμένες χημικές ουσίες. Οι πρωτεΐνες αποσυντίθενται πιο εύκολα παρουσία νερού. Επομένως η σκέψη είναι ότι το επιπλέον νερό βοηθά το οινόπνευμα να διασπάσει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς.

Πειράματα έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις οινοπνεύματος που μπορεί να σκοτώσουν μικρόβια εμπίπτουν σε ένα εύρος 50-90%. Οπότε ένα προϊόν με 70% ισοπροπυλική αλκοόλη εμπίπτει τέλεια στον μέσον αυτού του εύρους. Το 99% όχι. Τα απολυμαντικά με 70% οινόπνευμα πετυχαίνουν να απολυμάνουν καλά τα χέρια σας αλλά και να μην τα αφυδατώσουν πολύ. Η υγρασία στο δέρμα είναι κάτι μπου θέλουμε να παραμείνει.

Επιλέξτε το 99% όταν θέλετε ουσιαστικά έναν διαλύτη

Γιατί λοιπόν το 99% της ισοπροπυλικής αλκοόλης (ή ακόμα και το 91%) πωλείται στα φαρμακεία; Είναι για τον καθαρισμό πραγμάτων όπου δεν σας ενδιαφέρει απλά να σκοτώσετε τα μικρόβια, αλλά σας νοιάζει και η υγρασία. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι καθαρά και στεγνά, ένα προϊόν με 99% οινόπνευμα είναι τέλειο, διότι εξατμίζεται τόσο καλά ώστε απορροφά όλη την υγρασία. Και αυτό είναι που θέλουμε στα ηλεκτρονικά: να μην μείνει η παραμικρή υγρασία. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό των ελαίων του δέρματος από τα νύχια πριν από την εφαρμογή βερνικιού νυχιών.

Οι αλκοόλες υψηλής συγκέντρωσης είναι επίσης καλές ως διαλύτες, για την παραγωγή ορισμένων ειδών βαφών, μελανιών κ.λπ. Για παράδειγμα, 99% ισοπροπυλική αλκοόλη είναι καλή επιλογή για να τρίψετε και να καθαρίσετε τα σημάδια από μαρκαδόρο στο τραπέζι.

Πηγή: https://lifehacker.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούν τα οικιακά απολυμαντικά να σκοτώσουν τον ιό mpox στις επιφάνειες;

Παιδικό άσθμα: Αυξημένος κίνδυνος λόγω της χρήσης απολυμαντικών από τις εγκύους

Τι μπορεί να πάθετε αν μπει απολυμαντικό στα μάτια σας

Πως να χρησιμοποιείτε σωστά τα απολυμαντικά μαντηλάκια