Πως να χρησιμοποιείτε σωστά τα απολυμαντικά μαντηλάκια

  • Ρούλα Τσουλέα
απολυμαντικά μαντηλάκια
Τα απολυμαντικά μαντηλάκια έχουν μπει στη ζωή μας για να προστατευθούμε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Μία αμερικανίδα ειδικός παρέχει συμβουλές για την ορθή χρήση τους.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μας σε κάθε είδους απολυμαντικά. Ειδικά όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, χρησιμοποιούμε πολύ απολυμαντικά μαντηλάκια, άλλοτε για να καθαρίζουμε κοινόχρηστες επιφάνειες και άλλοτε τα χέρια μας.

Ξέρουμε, όμως, να τα χρησιμοποιούμε σωστά; Ή μένουμε άθελά μας εκτεθειμένοι στους ιούς και τα βακτήρια που ελπίζουμε να αποφύγουμε; «Τα απολυμαντικά μαντηλάκια περιέχουν χημικά, επομένως υπάρχουν ορισμένα βήματα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε», λέει η λοιμωξιολόγος Dr Carla McWilliams, από το Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στη Φλόριντα.

Η Dr McWilliams έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα λάθη.

Ελέγξτε τι χρησιμοποιείτε

Μην χρησιμοποιείτε για τις επιφάνειες τα μαντηλάκια χεριών, ούτε για τα χέρια σας τα μαντηλάκια που προορίζονται για καθαρισμό επιφανειών και αντικειμένων. Να διαβάζετε στις συσκευασίες τους ποια απολυμαντικά μαντηλάκια προορίζονται για κάθε χρήση και να το τηρείτε.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία. Τα χημικά που περιέχουν τα απολυμαντικά μαντηλάκια έχουν μια σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν, λοιπόν, τα χρησιμοποιήσετε σύντομα μετά την προμήθειά τους (και, φυσικά, με σωστό τρόπο), θα σας προστατεύσουν από το νέο κορωνοϊό. Αν όμως κάνετε προμήθειες για πολύ καιρό, μπορεί όταν έρθει η ώρα της χρήσης τους να έχουν μειωμένη αποδοτικότητα.

Αφαιρέστε πρώτα την εμφανή βρωμιά

Αν το αντικείμενο (ή τα χέρια σας) που θέλετε να απολυμάνετε είναι εμφανώς βρώμικο, πρέπει πρώτα να το σαπουνίσετε. Αν πρόκειται για επιφάνεια/αντικείμενο σε κοινόχρηστο χώρο, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσεως για το σαπούνισμα.

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως και τις προειδοποιήσεις

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά απολυμαντικά μαντηλάκια, κάθε ένα από τα οποία έχει ξεχωριστό χρόνο δράσης. Επομένως έχει μεγάλη σημασία να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσεως για να γνωρίζετε σε πόση ώρα θα είναι ασφαλές ό,τι έχετε καθαρίσει με αυτά.

Επιπλέον, τα απολυμαντικά μαντηλάκια για καθαρισμό επιφανειών συχνά αναγράφουν πως πρέπει να φοράτε γάντια κατά τη χρήση τους. Αν εσείς θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε εκτός σπιτιού (π.χ. για να απολυμάνετε το χερούλι στο καρότσι του σούπερ μάρκετ), φορέστε γάντια μιας χρήσεως. Όταν τελειώσετε το καθάρισμα,  πετάξτε τα αμέσως.

Μην παραλείψετε επίσης να διαβάσετε τι πρέπει να κάνετε εάν κατά λάθος φέρετε σε επαφή τα απολυμαντικά μαντηλάκια με τα μάτια ή/και το στόμα σας.

Απλώστε τα καλά και μην βιάζεστε

Για να αποδώσουν τα απολυμαντικά συστατικά πρέπει να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια. Πρέπει επίσης να αφεθούν για ικανό χρονικό διάστημα να δράσουν. Επομένως, αφήστε μουσκεμένο το αντικείμενο που καθαρίζετε, όσο χρόνο χρειάζεται. Μην το αγγίζετε και μην το στεγνώσετε εάν δεν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τα απολυμαντικά μαντηλάκια για τα χέρια σας.  Μουσκέψτε καλά τα χέρια σας και τρίψτε τα απαλά για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία.

Μην τα χρησιμοποιείτε δύο φορές

Να απορρίπτετε στον κάδο απορριμμάτων τα χρησιμοποιημένα μαντηλάκια. Αν είναι απολυμαντικά μαντηλάκια επιφανειών, να τα απορρίπτετε μαζί με τα γάντια μιας χρήσεως που πιθανώς θα φοράτε.

Φυλάξτε τα σε ασφαλές σημείο

Αν έχετε στο σπίτι παιδιά προσχολικής ηλικίας ή/και κατοικίδια ζώα, βεβαιωθείτε ότι φυλάσσετε τα απολυμαντικά μαντηλάκια σε κλειδωμένα ντουλάπια, όπου δεν φθάνει κανείς από τους δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν