Αλλαγή ώρας: Συμβουλές από μία ειδικό για να προσαρμοσθείτε εύκολα και γρήγορα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλαγή ώρας
Τι κερδίζουμε με την φθινοπωρινή αλλαγή της ώρας. Πώς να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί.

Έφτασε πάλι η εποχή για μία ακόμα αλλαγή ώρας. Ευτυχώς, όμως, τα ρολόγια που θα γυρίσουν μία ώρα πίσω αυτή την Κυριακή είναι πιο συγχρονισμένα με το βιολογικό μας ρολόι απ’ ό,τι η αντίθετη αλλαγή της άνοιξης, λένε οι ειδικοί.

Στην πραγματικότητα, η φθινοπωρινή αλλαγή ώρας είναι ευκαιρία για να «διορθώσουμε» τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Οι ρυθμοί αυτοί είναι το βιολογικό μας ρολόϊ, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων την έκκριση ορμονών και τη σωματική θερμοκρασία μας.

«Αν και το τέλος της θερινής ώρας διαταράσσει τον κύκλο ύπνου-αγρυπνίας, η νέα ώρα είναι πολύ πιο συγχρονισμένη με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας», αναφέρει η Dr. Annise Wilson, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Ιατρικής Ύπνου στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον. «Έτσι συνήθως απαιτείται το πολύ μία εβδομάδα για να προσαρμοσθεί ο οργανισμός μας».

Όπως εξηγεί, η φθινοπωρινή αλλαγή ώρας δεν μας προσφέρει απλώς τη δυνατότητα να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο. Μας επιτρέπει να εκτεθούμε σε περισσότερη ηλιοφάνεια το πρωί και λιγότερη το βράδυ, όπως είναι το φυσιολογικό. Επομένως, ο οργανισμός μας μπορεί να προσαρμοσθεί πιο εύκολα απ’ ό,τι με την ανοιξιάτικη αλλαγή.

Τι να κάνετε

Η Dr. Wilson έχει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοσθείτε ακόμα πιο εύκολα στην αλλαγή ώρας. Να τι συνιστά:

  • Για να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας, διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ύπνου έως τη νύχτα της Κυριακής.
  • Προσπαθήστε να εκτίθεστε περισσότερο στο φως την ημέρα και να μειώσετε την έκθεσή σας σε δυνατά φώτα μετά τη δύση του ηλίου.
  • Αν σας είναι απαραίτητος ο μεσημβρινός ύπνος, περιορισθείτε σε 20 λεπτά. Είναι αρκετά για να αναζωογονήσετε τον εαυτό σας, δίχως να υπονομεύσετε τον ύπνο το βράδυ.
  • Να μπείτε για μια-δυο μέρες για ύπνο 15-30 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζετε. Προσπαθήστε επίσης να ξυπνήσετε 15-30 λεπτά αργότερα το πρωί.
  • Να αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον βραδινό ύπνο.

Μην αμελήσετε τα παιδιά και τους εφήβους

Οι ίδιες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν και τα παιδιά σας, ιδίως εάν βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. «Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην αλλαγή της ώρας, διότι ο οργανισμός τους είναι ακόμα αναπτυσσόμενος», εξηγεί η Dr. Wilson. «Οι δε έφηβοι, τυπικά αργούν να μπουν για ύπνο, όσο νωρίς κι αν πρέπει να ξυπνήσουν το πρωί. Αυτό έχει ως συνέπεια να πάσχουν από σοβαρή έλλειψη ύπνου, την οποία μπορεί βοηθήσει λίγο η φθινοπωρινή αλλαγή της ώρας».

Αν μάλιστα τους πείσετε να μπουν για ύπνο έστω και μισή ώρα νωρίτερα, μπορεί να βοηθηθούν αρκετά. Αν όμως αξιοποιήσουν για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια με τους φίλους τους, την ώρα που θα κέρδιζαν για ύπνο, τότε θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την έλλειψη ύπνου τους, προειδοποιεί.

Επομένως, βοηθήστε τους να βάλουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ύπνου στη ζωή τους, όσο κι αν σας γκρινιάζουν.

Φωτογραφία: iStock