14 φυσικοί τρόποι για την πρόληψη της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καούρα
Μπορείτε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στους περισσότερους έχει συμβεί να νιώσουν την επώδυνη αίσθηση καψίματος στο κέντρο του θώρακα που σχετίζεται με την καούρα.

Πολλοί ενήλικες εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια κοινή πάθηση που προκαλεί καούρες. Η ΓΟΠ εμφανίζεται όταν στομαχικά οξέα “ανεβαίνουν” πίσω στον οισοφάγο, γεγονός που οδηγεί σε αίσθημα καούρας.

Πολλοί χρησιμοποιούν φάρμακα για τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος και της καούρα. Αλλά μερικές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

14 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την παλινδρόμηση οξέος και την καούρα

  1. Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά: Εάν αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό.
  2. Ανυψώστε το προσκέφαλο όταν ξαπλώνετε: Ανυψώνοντας το κεφάλι σας μπορεί να μειώσετε τα συμπτώματα παλινδρόμησης τη νύχτα.
  3. Φάτε το βραδινό γεύμα νωρίτερα: Το φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος το βράδυ.
  4. Να προτιμάτε τα κρεμμύδια μαγειρεμένα αντί για ωμά: Μερικοί εμφανίζουν επιδείνωση της καούρας και άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης μετά την κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού.
  5. Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα: Η παλινδρόμηση οξέος συνήθως αυξάνεται μετά τα γεύματα και τα μεγαλύτερα γεύματα φαίνεται να την επιδεινώνουν.
  6. Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος: Η απώλεια λίπους στην κοιλιά και η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα της ΓΟΠ.
  7. Ακολουθήστε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κακή πέψη των υδατανθράκων και η υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
  9. Μην πίνετε πολύ καφέ: Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και την καούρα.
  10. Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών: Αυξάνει το ρέψιμο, το οποίο με την σειρά του μπορεί να προάγει την παλινδρόμηση οξέος.
  11. Μην πίνετε πολλούς χυμούς εσπεριδοειδών: Μερικοί με παλινδρόμηση οξέος αναφέρουν ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών χειροτερεύει τα συμπτώματά τους.
  12. Αποφύγετε την μέντα: Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η μέντα και ορισμένες από τις ενώσεις που περιέχει μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα και άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης.
  13. Περιορίστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ΓΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της καούρας, σε μερικούς ανθρώπους.
  14. Κόψτε το κάπνισμα

καούρα

Πώς θα απαλλαγώ γρήγορα από την παλινδρόμηση οξέος;

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανακουφιστείτε από την παλινδρόμηση οξέος μπορεί να είναι να πάρετε ένα αντιόξινο. Συμβουλευτείτε σχετικά τον γιατρό σας.

Τι μπορώ να πιώ για να απαλλαγώ από την παλινδρόμηση οξέος;

Ορισμένα αφεψήματα από βότανα, γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή φυτικής προέλευσης, χυμός φρούτων χωρίς εσπεριδοειδή, νερό καρύδας και μερικές φορές μόνο απλό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.

Η παλινδρόμηση οξέος θα υποχωρήσει φυσικά;

Εάν έχετε προσωρινή καούρα που σχετίζεται με κάτι που έτυχε να φάτε ή με μια ήπια μορφή ΓΟΠΝ, τότε η ενόχληση μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μετά από μερικές ώρες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προκαλεί την καούρα: Όλη η διαδικασία και πώς μπορεί να σταματήσει

Καούρα και καρδιακή προσβολή έχουν κοινά συμπτώματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μηλόξυδο για την παλινδρόμηση οξέος: Λειτουργεί;

Οισοφάγος Barrett: Τι σχέση έχει με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πως αντιμετωπίζεται

φωτό: iStock