Πέντε μύθοι και αλήθειες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!

  • Iatropedia
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και τις περισσότερες φορές έχουν τυπικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά μπορεί να μην δίνουν συμπτώματα και τότε ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μεγαλύτερος.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή αφροδίσια νοσήματα είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο με το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά ή άλλα σωματικά υγρά.

Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τις ηπατίτιδες και την HIV λοίμωξη.

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν και χωρίς σεξουαλική επαφή, όπως από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, μέσω μεταγγίσεων αίματος ή από την κοινή χρήση βελόνων.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία μέθοδος δεν προσφέρει 100% προστασία.

Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν:

Πληγές ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή την περιοχή του πρωκτού

Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

Έκκριμα από το πέος

Ασυνήθιστο κολπικό έκκριμα

Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία

Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής

Διόγκωση των λεμφαδένων

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

Εξάνθημα

Τα ΣΜΝ μπορεί να μην έχουν συμπτώματα και στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει πολλές φορές. Παρόλα αυτά αν έχετε ΣΜΝ, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, μπορείτε να το μεταδώσετε στο σεξουαλικό σας σύντροφο.

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα ή έχετε εκτεθεί σε ΣΜΝ επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και να εξαλειφθούν, ενώ άλλα απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Αν ανακαλύψετε ότι έχετε ΣΜΝ οφείλετε να ενημερώσετε το σεξουαλικό σας σύντροφο, ώστε να εξεταστεί και να πάρει την κατάλληλη θεραπεία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν