“Να επιτραπεί η κυκλοφορία φαρμάκου για το AIDS” ζητούν ειδικοί στις ΗΠΑ

  • Iatropedia
Εικοσιδύο ειδικοί επιστήμονες στις ΗΠΑ, που αποτελούν μια ανεξάρτητη επιτροπή ζητούν από την την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επιτρέψει την κυκλοφορία στην αγορά του φαρμάκου Truvada, της πρώτης προληπτικής θεραπείας κατά του AIDS.

Με ψήφους 19 υπέρ και 3 κατά οι ειδικοί συνέστησαν το φάρμακο να χρησιμοποιείται για την προληπτική θεραπεία ομοφυλόφιλων ανδρών οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Με 19 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μια αποχή για την πώληση του Truvada σε ζευγάρια, που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός και τέλος με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά και δύο αποχές για την πώληση σε «άλλους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν εξαιτίας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας».

Η FDA δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών, αλλά συνήθως το κάνει.

Το Truvada είναι ένας συνδυασμός δύο αντιρετροϊκών φαρμάκων και ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου ως προληπτική θεραπεία αποδείχθηκε μετά τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2009 σε έξι χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βραζιλίας και η Νότια Αφρική και χρηματοδοτήθηκαν από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το φάρμακο μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης στους ομοφυλόφιλους άντρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Επίσης, όπως προκύπτει από άλλη κλινική δοκιμή, το Truvada μείωσε κατά 75% τον κίνδυνο μόλυνσης στα ζευγάρια που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το AIDS, στο αφιέρωμα του iatropedia

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν