Μετά τα 40: »Πέφτει» ή »ανεβαίνει» η λίμπιντο;

  • Iatropedia
Για τους επιστήμονες τα 40 είναι τα νέα 30 αλλά σε αυτήν την ηλικία ''πέφτει'' ή ''ανεβαίνει'' η λίμπιντο των ανδρών και των γυναικών; Διαβάστε τι έδειξαν οι έρευνες για τις σεξουαλικές επιδόσεις των δυο φύλων μετά τα 40.

Η σεξολόγος δρ Καρμέλα Σεμπάστιαν, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα κατέρριψε τους αστικούς μύθους για τη σεξουαλική ζωή μετά την ηλικία των 40.

Όπως επισημαίνει η ειδικός φυσικά ''ένας 40άρης ή ένας 50άρης δεν έχει τις ίδιες αντοχές με έναν 20άρη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ερωτική του επιθυμία έχει χαθεί. Μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει και το αντίθετο. Να έχει αυξημένη ερωτική επιθυμία και ότι θηλυκό βλέπει . Άρα είναι απλά θέμα αντοχών και τίποτε άλλο.''

Από την άλλη επικρατεί ο μύθος ότι όταν η γυναίκα μπαίνει στην κλιμακτήριο τότε τελειώνει και η ερωτική της ζωή. Μπορεί φυσικά εξαιτίας του ορμονικού πολέμου που διεξάγεται στο κορμί της γυναίκας να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία της (και άρα και η ερωτική της διάθεση), αλλά η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν καταστρέφει την ερωτική της ζωή.

Μάλιστα όταν η ισορροπία αποκατασταθεί η διάθεση θα είναι σχεδόν ίδια με παλιά.

Ένα ακόμη μύθο που καταρρίπτει η ειδικός είναι ότι μετά από αυτή την ηλικία χάνεται η ερωτική διάθεση επειδή το σώμα αλλάζει. Το σεξ αναφέρει χαρακτηριστικά δεν είναι θέμα εμφάνισης αλλά επιθυμίας και πόθου, μα πάνω από όλα εγκεφαλικής διεργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εννέα στους δέκα άντρες που περνούν τα 45 και αναζητούν σύντροφο, δεν κοιτάζουν αν έχει κυτταρίτιδα ή ρυτίδες αλλά τι άνθρωπος είναι και αν τους ταιριάζει.

Η δρ Σεμπάστιαν τονίζει ότι: ''Πολλές γυναίκες που έχουν μπει στην κλιμακτήριο απέχουν από το σεξ εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, δίχως όμως να αντιλαμβάνονται ότι έτσι τα επιδεινώνουν, αφού όταν το αίμα ρέει άφθονο στα γεννητικά όργανα βοηθεί τους ιστούς να διατηρούνται υγιείς.”

Και καταλήγει λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κανόνες στο σεξ και στο πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε όταν ξεπεράσουμε τα 40. Υπάρχουν ζευγάρια που νιώθουν μια χαρά κάνοντας σεξ μία φορά το μήνα και άλλα που αισθάνονται ότι με τρεις φορές την εβδομάδα είναι εκτός φόρμας και θέλουν και άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξ στα 40: Γιατί είναι καλύτερο;

Πόσο συχνά κάνουν σεξ οι Έλληνες; Έρευνα!