Εθισμός στο σεξ: Ποια είναι τα… συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εθισμός στο σεξ
Ο εθισμός σεξ μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και (αυτο)καταστροφική κατάσταση. Όπως κάθε άλλη εξάρτηση, επηρεάζει την ψυχική υγεία του εξαρτημένου, τις προσωπικές του σχέσεις, την ποιότητα της ζωής του και την προσωπική του υγεία και ασφάλεια. Οι ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν αρκετά κοινό εξαναγκασμό, ο οποίος, όμως, δύσκολα διαγιγνώσκεται.

Ο εθισμός στο σεξ είναι κάτι που έχει εκτοξευθεί σε συχνότητα διάγνωσης παράλληλα με την εξάπλωση του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, ένας σεξομανής αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Ο εθισμός περιλαμβάνει συνήθως μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό και παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Επίσης, μπορεί νε εκδηλωθεί ως ανάγκη να βιώσει το άτομο σεξουαλικά “έντονες” καταστάσεις.

Ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του σημαντικά. Αυτό το κάνει προκειμένου να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ζωή του.

Εθισμός στο σεξ: Τα συμπτώματα που “προδίδουν” έναν σεξομανή

Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να “εντοπιστεί”. Οι περισσότεροι σεξομανείς μαθαίνουν να αποκρύπτουν τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να καταφέρουν να κρατήσουν το μυστικό του εθισμού τους ακόμη και από τους/τις συζύγους τους, τους συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Όμως, μερικές φορές τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα εθισμό στο σεξ αν αυτός ή αυτή εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα σημάδια:

  • Χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις
  • Συχνές σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αγνώστων (εφήμερες σεξουαλικές επαφές, one night stand κλπ)
  • Λένε ψέμματα για να καλύψουν τον εθισμό τους
  • Ενασχόληση με το σεξ, ακόμη και όταν έρχεται αυτή η συμπεριφορά τους παρεμβαίνει με την καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα, την απόδοσή τους στην εργασία, κλπ
  • Ανικανότητα να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους
  • Θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς
  • Εμπλέκονται σε παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα
  • Χρειάζονται την κυριαρχία και τον έλεγχο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση
  • Νιώθουν τύψεις ή ενοχές μετά το σεξ
  • Άλλες αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές συνέπειες

Η απόλαυση του σεξ ΔΕΝ σημαίνει εθισμός στο σεξ

Καθώς ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, είναι σημαντικό να θυμόμαστε κάτι. Η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν κάνει ένα άτομο εθισμένο στο σεξ. Το να απολαμβάνετε το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ένας εξαρτημένος από το σεξ άνθρωπος είναι συνήθως κάποιος που έχει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις και φαίνεται να μην έχει κανένα έλεγχο σε αυτά τα ερεθίσματα. Η σεξουαλική του “όρεξη” δεν μπορεί να “σβήσει” και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο της προσπάθειας του να εκπληρώσει/ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του. Ακόμη και η αγάπη που έχει ένας/μια εθισμένος/η στο σεξ στον/στην σύζυγο του/της μπορεί υποσκελιστεί από την ανεξέλεγκτη επιθυμία για περισσότερο σεξ.

Όπως και κάθε άλλος εθισμός, έτσι και αυτός στο σεξ είναι μια ασθένεια. Και ως τέτοια μπορεί να αλλάξει ένα άτομο με πολλούς τρόπους.

Πηγή: http://www.healthline.com

φωτό: iStock