Χλαμύδια: Τα συμπτώματα και οι πιθανές επιπτώσεις αν μείνουν χωρίς θεραπεία

  • Ρούλα Τσουλέα
χλαμύδια
Περισσότερα από 128 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 έως 49 ετών, είχαν το 2020 χλαμυδιακή λοίμωξη.

Τα χλαμύδια είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα με συνέπεια πολλοί να πάσχουν δίχως να το γνωρίζουν. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, όμως, μπορεί στο μέλλον να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το 2020 υπολογίζεται ότι 128,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από χλαμυδιακή λοίμωξη σε όλο τον κόσμο. Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει κίνδυνος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τα αγέννητα μωρά, καθώς το υπαίτιο βακτήριο μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο μωρό.

Ευτυχώς, η προστασία από αυτά είναι εφικτή. Αρκεί να χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΟΤΕ προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές σας επαφές (και τις στοµατογεννητικές).

Η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ δρ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, ταμίας της Ελληνικής Δερματολογίας & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), απαντά στα κυριότερα ερωτήματα γι’ αυτό το συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τι είναι η χλαμυδιακή λοίμωξη;

Η χλαμυδιακή λοίμωξη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia trachomatis.

Πώς μεταδίδεται;

Η χλαμυδιακή λοίμωξη μεταδίδεται κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής µε άτοµο που έχει τη λοίμωξη.

Η επαφή μπορεί να είναι κολπική, στοµατογεννητική ή πρωκτική. Η λοίμωξη είναι πιο συχνή σε νεαρά άτομα, άτομα µε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ακόμα και εάν είχατε χλαμυδιακή λοίμωξη στο παρελθόν, μπορείτε να προσβληθείτε εκ νέου.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Περισσότεροι από το 70% των γυναικών και 50% των ανδρών µε λοίμωξη από χλαμύδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν προσβληθούν. Η λοίμωξη σε πρωκτό και φάρυγγα συνήθως δεν προκαλεί κλινικές εκδηλώσεις.

Όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, τα πιο συχνά στις γυναίκες είναι:

  • Αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή την ποσότητα του κολπικού εκκρίματος
  • Αιμορραγία μεταξύ των εμμήνων ρύσεων ρύσεις ή εντονότερες έμμηνες ρύσεις
  • Αιμορραγία μετά το σεξ
  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση
  • Άλγος (πόνος) ή ενόχληση στο υπογάστριο (στην περιοχή κάτω από την κοιλιά)

Αντίστοιχα στους άνδρες, όταν εκδηλώνονται συμπτώματα συνήθως είναι:

  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Ουρηθρικό έκκριμα
  • Πόνος ή ενόχληση στους όρχεις

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε έρθει σε επαφή µε χλαμύδια ή άλλες λοιμώξεις ή έχετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε χλαμυδιακή λοίμωξη, πρέπει να επισκεφτείτε τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο ιατρό.

Εκείνος θα πάρει δείγμα από την ουρήθρα ή τον τράχηλο της μήτρας και θα το στείλει στο εργαστήριο για αναζήτηση του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη. Εάν είχατε στοµατογεννητική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή, πρέπει να ενημερώσετε σχετικώς τον ιατρό σας, για να κρίνει εάν πρέπει να λάβει δείγμα και από τον φάρυγγα ή/και τον πρωκτό.

Εάν έχετε χλαμυδιακή λοίμωξη, μπορεί να ελεγχθείτε και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Και αυτό, διότι είναι πιθανό να έχετε περισσότερες της μίας λοιμώξεις. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη και µία εξέταση ούρων.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από χλαμύδια;

Με αντιβιοτική αγωγή, η οποία πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατόν, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην γενική υγεία σας.

Μπορώ να κάνω σεξ όσο έχω λοίμωξη;

Όχι. Έως ότου εσείς και ο/η σύντροφός σας ολοκληρώσετε τη θεραπεία και εξαφανιστούν τα συμπτώματα, πρέπει να αποφεύγετε κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Δεν πρέπει να κάνετε σεξ ούτε χρησιμοποιώντας προφυλακτικό.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης από χλαμύδια;

Εάν η χλαμυδιακή λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, μπορεί να διασπαρεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι γυναίκες είναι πιθανό να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία προκαλεί κοιλιακό και πυελικό άλγος (πόνο στην κοιλιά και την λεκάνη). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στειρότητα και έκτοπη κύηση (κύηση εκτός µήτρας).

Οι άνδρες είναι πιθανό να εκδηλώσουν επώδυνη φλεγμονή των όρχεων (επιδιδυμίτιδα, επιδιδυμο-ορχίτιδα) και σπανιότερα υπογονιμότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη από χλαμύδια προκαλεί συμπτώματα από τις αρθρώσεις (αρθρίτιδα) ή φλεγμονή των οφθαλμών. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συχνά σε άντρες.

Είναι επικίνδυνα τα χλαμύδια στην εγκυμοσύνη;

Εάν είστε έγκυος, τα χλαμύδια μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό κατά τον τοκετό. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των οφθαλμών του μωρού ή σε πνευμονία.

Έμαθα ότι έχω χλαμύδια. Πρέπει να ενημερώσω τον/την σύντροφό µου;

Εάν έχετε χλαμυδιακή λοίμωξη, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο/η νυν σύντροφός σας, αλλά και όλοι οι σύντροφοι των τελευταίων 2 μηνών. Πρέπει να εξεταστούν, ώστε αν χρειασθεί να λάβουν θεραπεία.

Με αυτό τον τρόπο, εσείς προστατεύεστε από τις επαναμολύνσεις και οι σύντροφοί σας από τις δυνητικές επιπλοκές που έχει η νόσος χωρίς θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock