Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στοματικό σεξ
Κάποτε ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, σύζυγος της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, είχε σοκάρει το κοινό, λέγοντας: “Έπαθα καρκίνο του φάρυγγα, επειδή απολάμβανα να κάνω πολύ στοματικό σεξ στις ερωμένες μου”. Και συνέχισε: "Όχι δεν θεωρώ υπεύθυνα τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από ένα ιό (HPV) για τον οποίο ευθύνεται η αιδοιολειχία".

Τελικά ισχύουν όσα είχε πει ο ηθοποιός; Μπορεί κάποιος να πάθει καρκίνο στον φάρυγγα από το στοματικό σεξ;

Ο HPV ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση για τους άνδρες. Ο λόγος για τον γνωστό ως ιό των κονδυλωμάτων, που προσβάλει εξίσου και τα δυο φύλα. Είναι μια οικογένεια που απαρτίζεται πάνω από 120 διαφορετικούς τύπους ιών και από μικρής, μέτριας και υψηλής δυνητικής κακοήθειας ιούς. Η πλειοψηφία των ιών δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας και μολύνει κυρίως τα γεννητικά όργανα, πρωκτική περιοχή, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, λάρυγγα και βλεννογόνο των οφθαλμών. Πρόσφατα δε έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά συμβάντα. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι η επαφή του μολυσμένου δέρματος (έξω γεννητικά όργανα, περιπρωκτική περιοχή) ή βλεννογόνου (κόλπος, τράχηλος της μήτρας, πρωκτός, στοματοφάρυγγας, λάρυγγας) με τον υγιή δέκτη, δίχως να είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Η πλειοψηφία του υγιούς και ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού είναι προσβεβλημένη με κάποιον τύπο ιού. Η χρήση του προφυλακτικού περιορίζει σημαντικά, αλλά δεν είναι καταλυτικά αποτρεπτική στη μετάδοση του ιού. Ο ιός συνήθως παραμένει χρόνια ανενεργός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστή αντιική θεραπεία για την εκρίζωσή του. Οι κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης με τον HPV είναι η ανάπτυξη των γνωστών θηλωμάτων σε ολόκληρο το σώμα και η εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε γεννητικά όργανα, πρωκτό και στοματοφάρυγγα. Στην περιοχή του στοματοφάρυγγα ο ιός δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο ανδρικό φύλο με σχεδόν 4πλάσια συχνότητα εμφάνισης αλλοιώσεων.

Οι αλλοιώσεις συνήθως υποστρέφουν αυτόματα, ενώ η ανάπτυξη καρκίνου προϋποθέτει την επί έτη παρουσία του ιού και έλλειμμα στους προστατευτικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καρκίνος αυτός είναι η πρώτη κακοήθεια για την οποία, σε σημαντικό βαθμό, υπάρχει μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης με τον εμβολιασμό και ανάπτυξη στον ανθρώπινο οργανισμό επίκτητης ανοσίας ενάντια στους πιο επικίνδυνους τύπους του ιού, τους 16 και 18. Υπάρχει δε δυνατότητα δευτερογενούς πρόληψης και ανίχνευσης των αλλοιώσεων που είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας του ιού στον οργανισμό με τη γνωστή σε όλους κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου.

Αυτό αφορά φυσικά και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Στην επόμενη 20ετία αναμένονται τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού έναντι των 16 και 18 HPV ιών στα νεαρά κορίτσια και η αντίστοιχη μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών των αντίστοιχων καρκίνων . Σε Σκανδιναβικές χώρες ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί και στα αγόρια.

 

Γεώργιος – Μάριος Χρ. Μακρής, Γυναικολόγος – Ογκολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσα δεν ξέρατε για το στοματικό σεξ αλλά για λόγους υγείας θα έπρεπε…

Τι προσφέρει το στοματικό σεξ… στις γυναίκες!

Το στοματικό σεξ ξεπερνάει το κάπνισμα ως #1 αιτία καρκίνου του στόματος

Στοματικό σεξ και καρκίνος: Πέντε αλήθειες και ψέματα

Δείτε τι πιθανότητες έχετε να κολλήσετε AIDS με το στοματικό σεξ