Στοματικό σεξ: Τι (υποτίθεται ότι) «κερδίζουν» οι γυναίκες – Ποια είναι η αλήθεια…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στοματικό σεξ
Μπορεί για κάποιες γυναίκες το στοματικό σεξ να αποτελεί θέμα ταμπού αλλά η επιστήμη έρχεται να διαψεύσει τις απόψεις τους αυτές.

Το στοματικό σεξ κάνει καλό στην σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε το 2002 στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.

Αναλυτικότερα στην πρότυπη αυτή έρευνα που συμμετείχαν 293 γυναίκες αποδείχθηκε ότι όσες έκαναν στοματικό σεξ με το σύντροφο τους ήταν λιγότερο νευρωτικές, ένιωθαν μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση και αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα στην ζωή τους.

Η εξήγηση ανέφεραν οι ειδικοί είναι πάρα πολύ απλοϊκή (έως και ανεπαρκής…):

Το σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας. Μάλιστα οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι αμέσως μετά απολάμβαναν καλύτερο ύπνο.

Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το είδος αυτό σεξ, δεν το απολαμβάνει μόνο ο άνδρας αλλά και οι γυναίκες επωφελούνται από αυτή την τακτική.

Δείτε γιατί:

Το αντρικό σπέρμα αποτελείται από συστατικά, τα οποία μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Αναλυτικότερα το σπέρμα περιέχει:

  • Κορτιζόλη: Πρόκειται για την ορμόνη που ευθύνεται για την εκδήλωση των συναισθημάτων αγάπης και συντροφικότητας
  • Σερετονίνη: Ορμόνη που ανεβάζει τη ψυχολογική διάθεση
  • Θυροτροπίνη: Ορμόνη η οποία »χτυπά» την κατάθλιψη
  • Μελατονίνη: Συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο

Αντιδράσεις που ανατρέπουν την έρευνα

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτή είναι μια έρευνα που έγινε περισσότερο από 10 χρόνια πριν και η οποία έχει αμφισβητηθεί αρκετά έκτοτε.

Τα γεγονότα που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των “συμπερασμάτων” αυτών προέρχονται από μια μικρή μελέτη που εξέτασε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε φοιτήτριες, που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλες που έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά ανέφεραν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από εκείνες που έκαναν σεξ με προφυλακτικό. Από αυτό οι ερευνητές φαίνεται ότι εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το σπέρμα μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Αυτή η μελέτη είναι γεμάτη «τρύπες» και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ερμηνεία της.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης (όχι με πραγματικές διαγνώσεις της κατάθλιψης), το πόσο συχνά οι γυναίκες είχαν σεξουαλική επαφή και ρο εάν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά, μέσω ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου. Όλες αυτές οι παράμετροι περιορίζουν σημαντικά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Αυτό το είδος έρευνας (όταν τα συμπτώματα κατάθλιψης και η σεξουαλική συμπεριφορά αξιολογούνται ταυτόχρονα) δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όπως αναγνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης. Υπάρχουν πιθανώς πολλές άλλες μη μετρήσιμες παράμετροι στη ζωή μιας γυναίκας που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της κατάθλιψης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η υπόθεση των ερευνητών ότι το σπέρμα μπορεί να περιέχει αντικαταθλιπτικές ενώσεις είναι εν πολλοίς μια εικασία και δεν υποστηρίζεται από αυτή την μελέτη.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πήροφορίες από το http://www.nhs.uk