Στοματικό σεξ και καρκίνος: Πέντε αλήθειες και ψέματα

  • Iatropedia
Ορισμένοι τύποι καρκίνου του στόματος και του λαιμού σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, γι αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως ο HPV προκαλεί καρκίνο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

 

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (π.χ. γλώσσα, χείλια) και του λαιμού (λάρυγγα, φάρυγγα κτλ.) προκαλείται από συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που ήταν γνωστοί εδώ και χρόνια, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πλέον επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας επιπλέον παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου.

Περίπου το 25% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας και το 35% του λαιμού σχετίζονται με τον HPV, αλλά τα ακριβή επιδημιολογικά στοιχεία ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων μελετών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV και περίπου 15 εξ αυτών συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Οι τύποι του HPV που ανιχνεύονται στη στοματική κοιλότητα είναι σχεδόν όλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και έτσι το στοματικό σεξ θεωρείται ο κύριος τρόπος μόλυνσης. Εκτός από την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα και το λάρυγγα ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:

Κόκκινες ή λευκές κηλίδες στη γλώσσα και στο στόμα

Ένα ή περισσότερα στοματικά έλκη που δεν επουλώνονται εύκολα

Πρήξιμο στο στόμα

Πόνος και δυσκολία στην κατάποση

Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο του στόματος επισκεφτείτε το γιατρό σας. Αν διαγνωστεί νωρίς η πρόγνωση είναι αρκετά καλή, αλλά οι μισές περίπου περιπτώσεις διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει αρκετά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

 

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή »Λιοντάρι Χωρίς Δόντια»;

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν